ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Κορύφωση της εορτής του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη

  • Dogma
Άγιος Δημήτριος

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο από τον ιερό ναό αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, πολιούχου της πόλεως.

Κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Δημήτριος, άλλωστε, δικαίως, θεωρείται πολιούχος και προστάτης της πόλης.


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.

Το μύρο του Αγίου είναι το θαύμα του Θεού και η μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του. Υπάρχουν πολλές αυθεντικές μαρτυρίες για το Μύρο του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Θεσσαλονίκη κτίσθηκε στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο πάνω στον τάφου του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311), που διέταξε «λόγχαις ἀναιρεθῆναι τὸν μάρτυρα» μετά την ήττα του Δανδήλου παλαιστού Λυαίου από τον μαθητή του Δημητρίου Νέστορα στον χώρο του Σταδίου της πόλεως.

Ο Άγιος Δημήτριος, εμπνέει με το βίο του, το μαρτύριό του, αλλά και τα θαύματά του τον ορθόδοξο αγιογράφο, ο οποίος συνθέτει τις σχετικές εικόνες.

 

TOP NEWS