Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως για Προσφυγικό: Δεν θα αφήσω την Θράκη να γίνει νεκροταφείο

  • Dogma
άνθιμος

Συγκλονιστικές είναι οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για τους πρόσφυγες. Ο κ. Άνθιμος εξηγεί τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην Θράκη και πόσο θα ταράξει την εθνική και χριστιανική συνείδηση των πολιτών η εγκατάσταση των προσφύγων εκεί.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τον τόπο μας νεκροταφείο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος μιλώντας για το θέμα των προσφύγων στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό maximum.

Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος έκανε μία πλήρη και πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση για το προσφυγικό ζήτημα. Εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Θράκη, διότι εδώ και εκατό χρόνια συμβιώνουν ειρηνικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί. «Αν έρθουν μετανάστες και δημιουργήσουν προβλήματα θα οξυνθούν οι σχέσεις και θα δημιουργηθούν οι εντυπώσεις ότι μουσουλμάνοι βάλλονται κατά των χριστιανών» εξηγεί ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και αποκάλυψε πως «πριν λίγες μέρες υπάλληλοι κάποιας υπηρεσίας πήγαν στα χωριά της περιφέρειας και μετρούσαν τα κλειστά σπίτια. Για ποιο λόγο έγινε αυτό είπε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και αναρωτήθηκε αν θα επιτάξουν αυτά τα σπίτια ή θα τα ενοικιάσουν, για να βάλουν μέσα μετανάστες.

«Ποια υπηρεσία το έκανε αυτό χωρίς να σκεφτεί ότι εμείς εδώ στον Έβρο, στην Θράκη δε μπορούμε να μετέχουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, για τους δικούς μας λόγους που είναι γνωστοί σε όλους» είπε φανερά ενοχλημένος ο κ. Άνθιμος προσθέτοντας ότι «εδώ υπάρχει ένας πληθυσμός χριστιανών και μουσουλμάνων που ζουν φιλειρηνικά τα τελευταία εκατό χρόνια. Αν έρθουν μετανάστες και δημιουργήσουν προβλήματα θα οξυνθούν οι σχέσεις και θα δημιουργηθούν οι εντυπώσεις ότι μουσουλμάνοι βάλλονται κατά των χριστιανών. Με πειράζει να δημιουργηθεί μία πόλωση ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους της περιοχής, τους φιλειρηνικούς μουσουλμάνους της Θράκης».

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος σχολίασε πως δε θα μείνει άπραγος και αν χρειαστεί θα αντιδράσει. «Δεν είμαι διατεθειμένος να βλέπω τον πληθυσμό μας να συνωστίζεται σε κάποια παραλία σφαγιαζόμενος. Θα ανακοινώσω από την Εκκλησία να τα μαζέψουμε να φύγουμε. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο γιατί καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι πως κάθε τόπος στην πατρίδα μας έχει ξεχωριστά δικά του χαρακτηριστικά. Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τον τόπο μας νεκροταφείο».

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος επεσήμανε, επίσης, πως «θέλουμε να διατηρήσουμε την πραγματικότητα την οποία έχουμε. Αυτοί που έρχονται έρχονται με μία πικρία. Και οι καλύτεροι να είναι έχουν την πικρία του ξεριζωμού. Δεν θα ξεσπάσουν αυτό εδώ. Είναι άδικο οι φιλειρηνικοί μουσουλμάνοι να χρεωθούν την βία όσων έρθουν. Υπάρχει αδιαφορία στην Αθήνα. Λένε συχνά ότι θα τους στείλουν εδώ. Χωρίς την Θράκη όμως δεν υπάρχει Ελλάδα».

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΙ
Ο κ. Άνθιμος μιλώντας για το αγροτικό ζήτημα τόνισε πως πρόκειται για προπέτασμα καπνού. Το μείζον θέμα είναι το προσφυγικό. «Δεν φταίνε, όμως, και οι βουλευτές» φάνηκε να είπε με σαρκαστική διάθεση ο Μητροπολίτης. «Εμείς τους ψηφίσαμε. Πρέπει να γίνουμε πιο σοβαροί πολίτες. Είναι δικό μας το λάθος. Φοβάμαι ότι η υπόθεση με τα τρακτέρ είναι ένα στημένο προπέτασμα καπνού, διότι το χειρότερο θέμα, το κεντρικό θέμα, είναι το προσφυγικό».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ Ανθίμου.

TOP NEWS