ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Εσπερινός Αποκαθηλώσεως – Θεσσαλονίκη

  • Dogma
Απευθείας

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τον εσπερινό της αποκαθηλώσεως από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Η Αποκαθήλωση στη χριστιανική λειτουργική λέγεται η σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού, από το Σταυρό που ακολούθησε μετά τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί.

Κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

αποκαθήλωση

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η σκηνή αυτή, δηλαδή η αποκαθήλωση αποτελεί και το κεντρικό σημείο της εκκλησιαστικής «τελετής της Αποκαθήλωσης» που ανάγεται στον εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής και που τελείται το πρωί της ίδιας ημέρας, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της τελεστικής ανάμνησης των Παθών του Ιησού Χριστού.

Κατά την Αναγέννηση η αποκαθήλωση έγινε δημοφιλές θέμα για εικόνες ή γλυπτά πίσω από Αγίες Τράπεζες, κυρίως λόγω των προκλήσεων της σύνθεσης αλλά και της καταλληλότητας του κατακόρυφου σχήματος του. Η μανιεριστική εκδοχή της Αποκαθήλωσης από το Ρόσο Φιορεντίνο θεωρείται συνήθως το κορυφαίο του επίτευγμα, ενώ ο πίνακας του Ποντόρμο με το ίδιο θέμα, αποτελεί πιθανότατα το πλέον φιλόδοξο έργο του.

TOP NEWS