Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία καύσης των νεκρών

  • Dogma
ταφή

Έντονη η αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκλησίας της Ελλάδος για την αποτέφρωση, η οποία αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως «στερεό απόβλητο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το dogma.gr παρουσιάζει πως ακριβώς γίνεται η καύση των νεκρών.

Η σύγχρονη διαδικασία της κατ’ ευφημισμόν «αποτεφρώσεως» έχει ως εξής: Μετά την καύση της σωρού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Στο βίνετο που ακολουθεί παρουσιάζεται ακριβώς η διαδικασίας καύσης των νεκρών.

 

Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης «αποτέφρωσης νεκρών» και της «διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων». Η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος (Α’ Κορ. 6,19) στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού (Γεν. 1,24) και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα όχι ως «στερεό απόβλητο», όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος Της.

TOP NEWS