Μανώλης Χατζημάρκος – Ο μεγάλος Δάσκαλος

  • Dogma
χατζημάρκος

Το dogma.gr στηρίζοντας την εκκλησιαστική μας παράδοση, τέχνη και βυζαντινή μουσική σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο μεγάλο δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης Μανώλη Χατζημάρκο.

Τα χρόνια περνούν και φεύγουν χωρίς να το καταλάβουμε, ο χρόνος είναι ένας (απατεώνας) που μας ξεγελά και μας κάνει όλους μας να νομίζουμε πως θα είμαστε στον κόσμο αυτόν αιώνια.

Έτσι ξεγέλασε και την ταπεινότητά μου, γιατί νόμιζα πως  η γνωριμία μου με έναν Μεγάλο Άνθρωπο, Δάσκαλο, Παιδαγωγό, τον Άρχοντα των Αρχόντων Πρωτοψάλτη μακαριστό πλέον, Μανώλη Χατζημάρκο, και η προσωπική μου σχέση μαζί του, ως μαθητής, θα ήταν αιώνια, αλλά όμως μας άφησε παίρνοντάς τον ο Θεός στην Μεγάλη Αγκαλιά Του, αφήνοντας όλους εμάς τους μαθητές του ορφανούς από τον μουσικό μας πατέρα!!!

Ο μακαριστός Μανώλης Χατζημάρκος έφυγε από τη ζωή ξημερώματα Κυριακής της 24ης Φεβρουαρίου 2013 σε ηλικία 86 χρόνων.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ποιός ήταν ο Μανώλης Χατζημάρκος διότι ήταν γνωστός σε όλους τους ιεροψαλτικούς κύκλους και όχι μόνο, δεν θα ξεχάσω όμως την πατρική του αγάπη με την οποία με περιέλαβε, όχι μόνο εμένα αλλά όλους τους μαθητές του χωρίς καμία εξαίρεση.

Η απαράμιλλη φωνή του θα μείνει πραγματικά αιώνια μέσα από τις ηχογραφήσεις του για όλους εμάς ως χρυσή  παρακαταθήκη, τα βιβλία του και οι ερμηνείες του θα συνεχίσουν να κοσμούν τα ιερά αναλόγια των μαθητών πρωτοψαλτών και λαμπαδαρίων.

Φοβάμαι πραγματικά γιατί όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι μας εγκαταλείπουν, αλλά ταυτόχρονα χαίρομαι με την ελπίδα ότι το έργο τους θα το συνεχίσουν οι άνθρωποι που έμαθαν από αυτούς την του Δαμασκηνού θεία τέχνη.

Η τελευταία του συνέντευξη έγινε  από την εκπομπή του Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 <<Πρόσωπα και Παράδοση>> την οποία συμπαρουσιάζουμε από κοινού ο γράφων ταύτα και ο Αγαπητός του επίσης μαθητής Γεώργιος Δεμελής.

χατζημάρκος

Εκεί τον θαυμάσαμε για άλλη μια φορά, τον αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο, τον βάλαμε στις καρδιές μας πιο βαθειά γιατί ανέφερε αλήθειες, αλήθειες τις οποίες πάντα μας έλεγε όπου και αν στεκόμασταν, όπως για τις αδυναμίες των ψαλτών τις οποίες βαπτίσανε παράδοση…!!!

Αιωνία  σου η μνήμη δάσκαλε, εμείς πάντα θα σε θυμόμαστε και θα σε μνημονεύουμε.

του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Νάκου για το dogma.gr

 

TOP NEWS