Νηστίσιμη Αγιορείτικη Συνταγή: Μακαρονάδα με Σάλτσα Αχινών

  • Dogma
Αχινών

Η περίοδος της νηστείας που διανύουμε προηγείται της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αρχικά ήταν διηρημένη σε δύο τμήματα: αυτό που προηγείτο της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Για την νηστίσημη αγιορείτικη συνταγή με σάλτσα Αχινών θα χρειαστούμε για τη μακαρονάδα: 1 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι, 1 κουταλιά βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά ρίγανη, ενώ για την σάλτσα 5 αχινούς, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί και προαιρετικά 1 καυτερή πιπερίτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι. Τα σουρώνουμε και τα καίμε με το βούτυρο και το λάδι, ρίχνοντας και τη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά.Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι. Ανοίγουμε τους αχινούς και παίρνουμε το χαβιάρι τους και το ζουμί τους. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφού βράσουν για 10 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο : Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές του π. Νικήτα.

 

TOP NEWS