Παρασκευή και 13: Το ψυχολογικό υπόβαθρο της προκατάληψης

  • Dogma
παρασκευή

Σήμερα είναι 13 Ιανουαρίου του 2017. Τυχαίνει, επίσης, να είναι και Παρασκευή. Καμία τετράγωνη λογική και κανένας φυσικός νόμος δεν μπορεί να συνδέσει αυτά τα δύο και να συμπεράνει, ότι το να πέφτει Παρασκευή η 13η μέρα κάποιου μήνα, επηρεάζει τις δραστηριότητές μας. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει αυτή η προκατάληψη για την “Παρασκευή και 13” στο ημερολόγιο;

Ο δρ Clay Routledge, ψυχολόγος και καθηγητής Ψυχολογίας στη πανεπιστήμιο North Dakota State, υποστηρίζει ότι η προκατάληψη για την Παρασκευή και 13 έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Η Παρασκευή θεωρείται εδώ και αιώνες ως μια “άτυχη μέρα”, το οποίο είναι περίεργο, επειδή στο σύγχρονο επαγγελματικό κόσμο, η Παρασκευή έχει μια θετική “αύρα” αφού αποτελεί το τέλος της εργασιακής εβδομάδας και την αρχή του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, ο αριθμός 13 θεωρείται επίσης “άτυχος”. Αυτό προέκυψε κυρίως από την… σύγκριση με τον αριθμό 12, που θεωρείτο πάντα ως ένας φυσικός ή “θείος” αριθμός (12 μήνες έχει ο χρόνος, οι 12 Απόστολοι του Ιησού, τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου, κλπ). Ο αριθμός 13, λοιπόν, ήταν πάντα -κατά μία έννοια- μια “παράβαση του ιερού”.

Έτσι, αν συνδυάσετε την “άτυχη” ημέρα της εβδομάδας με τον “άτυχο” αριθμό 13, έχετε τον πολύ… άτυχο συνδυασμό Παρασκευή και 13. Πράγματι, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε Παρασκευή και ο Ιούδας, ο μαθητής που πρόδωσε τον Ιησού, πιστεύεται ότι ήταν ο 13ος “καλεσμένος” στον Μυστικό Δείπνο.

Αυτό είναι… συναρπαστικό από μόνο του, αλλά αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο λόγος που οι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο εξακολουθούν να πιστεύουν σε τέτοιες προλήψεις. Υπάρχει έρευνα που απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Οι προκαταλήψεις βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο, ειδικά όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο του κόσμου γύρω τους. Θέλουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως κάτι που έχει πάντα τάξη και είναι προβλέψιμος. Θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, ότι ο κόσμος γύρω τους δεν είναι χαοτικός και τυχαίος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/paraskevi-kai-13-psychologiko-ypovathro-tis-prokatalipsis/72368/

TOP NEWS