Περίπατος στην Βυζαντινή Αθήνα: Ο ι. ν. Αγίας Κυριακής οδού Αθηνάς

  • Dogma
Αγίας Κυριακής

Στο κέντρο της Αθήνας και επί της οδού Αθηνάς βρίσκεται ένα πολύ όμορφο και ιστορικό εκκλησάκι, της Αγίας Κυριακής. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι η εκκλησία της Αγίας Κυριακής ήταν κοιμητηριακός Ναός νεκροταφείου, που υπήρχε μεταξύ αυτής και της Παντάνασσας (Μοναστηράκι).

Ο ιερός ναός Αγίας Κυριακής βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, αριθ. 28. Είναι μικρή, διαστάσεων 11×3,50 μ., μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική. Στη βόρεια και νότια πλευρά έχει από ένα χαμηλό τυφλό τόξο. Η ανέγερσή της τοποθετείται στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μεταγενέστερα το νότιο τόξο ανοίχθηκε, και έτσι η εκκλησία επικοινωνεί με νεότερη στενή προσθήκη. Μεταγενέστερο είναι και το μεγάλο παράθυρο της βόρειας πλευράς.

1801255-1024x683

Οι τοιχογραφίες του Ναού είναι νεότερες, δυστυχώς αγνώστου, έμπειρου όμως, αγιογράφου. Διακρίνονται για την τεχνική και τη θεματολογία τους. Μνημονεύουμε ενδεικτικά στη νότια πλευρά τις δώδεκα τοιχογραφίες, που είναι εμπνευσμένες από το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω…») και τις οκτώ από την Κυριακή προσευχή («Πάτερ ημών…»), και στη βόρεια πλευρά αυτές που είναι εμπνευσμένες από τους εικοσιτέσσερις οίκους του Ακάθιστου Ύμνου.

 

516417-1024x678

Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής ήταν κοιμητηριακός Ναός νεκροταφείου, που υπήρχε μεταξύ αυτής και της Παντάνασσας (Μοναστηράκι). Σ’ αυτό ίσως συνηγορεί και η, νεότερη βέβαια, τοιχογραφία της  Μέλλουσας Κρίσης.

516419-1024x683

Η Αγία Κυριακή τιμάται από την Εκκλησία στις 07 Ιουλίου. Διαβάστε τον βίο της Αγίας εδώ

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS