Ψαλμοίς και Ύμνοις: Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Dogma
ψαλμοίς

Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα και οι ύμνοι της σημερινής ημέρας, Ε’ Κυριακής των Νηστειών, στο dogma.gr.

Το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, ακούμε από τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Νάκο Προϊστάμενο του I.N. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας.

Το Εξαποστειλάριο και τους Αίνους του Όρθρου της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, ακούμε από τον Γεώργιο Δεμελή, Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, αυτόν τον τόσο ιστορικό ναό των Αθηνών στον οποίο διετέλεσε Πρωτοψάλτης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αείμνηστος Θρασύβουλος Στανίτσας.


Το Δοξαστικό των Αίνων ακούμε απο τον Λεωνίδα Τσούκαλα Πρωτοψάλτη του Καθολικού της ανδρώας Ιεράς Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Νέας Δάφνης Μεγάρων.

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία είχε έναν πλούσιο βίο, τον οποίο συνέγραψε  Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος συνέγραψε διάφορα ασκητικά και υμνογραφικά κείμενα που διαποτίζονται από το πνεύμα της Ορθοδόξου θεολογίας και της ασκητικής παραδόσεως.

Η Οσία Μαρίαη Αιγυπτία γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.). Από τα δώδεκα χρόνια της πέρασε στην Αίγυπτο μια ζωή ασωτίας, αφού από την μικρή αυτή ηλικία διέφθειρε την παρθενία της και είχε ασυγκράτητο και αχόρταγο το πάθος της σαρκικής μείξεως. Ζώντας αυτήν την ζωή δεν εισέπραττε χρήματα, αλλά απλώς ικανοποιούσε το πάθος της. Η ίδια ξαγορεύθηκε στον Αββά Ζωσιμά ότι διετέλεσε: «δημόσιον προκείμενη τῆς ἀσωτίας ὑπέκκαυμα, οὐ δόσεως τινός, μὰ τὴν ἀλήθειαν, ἕνεκεν», κάνοντας δηλαδή το έργο της δωρεάν, «ἐκτελοῦσα τὸ ἐν ἐμοὶ καταθύμιον». Και όπως του απεκάλυψε, είχε ακόρεστη επιθυμία και ακατάσχετο έρωτα να κυλιέται στο βόρβορο που ήταν η ζωή της και σκεπτόταν έτσι ντροπιάζοντας την ανθρώπινη φύση.

TOP NEWS