Το ΣτΕ για τη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου

  • Dogma
μονή μεταμορφώσεως σωτήρος ναυπάκτου

Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 299/2016 Απόφασή του, ακύρωσε οριστικά το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης/συγχώνευσης της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου.

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου επανέρχεται πλέον στο νομικό καθεστώς ίδρυσής της, δια του ΠΔ έτους 1980, επί Μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνού Κοτζιά, ο οποίος είχε προωθήσει και το σχετικό αίτημα των Ιδρυτών του Κοινοβίου στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου, ιδρύθηκε με βάση τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα στην Ελλάδα Δημόσια και Εκκλησιαστική Νομοθεσία, ως αυτοδιοίκητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Διοικείται από την μοναστική Αδελφότητα, βάσει εσωτερικού Κανονισμού και τελεί υπό την πνευματική εποπτεία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Θεμελιώθηκε το 1977, στο Δημοτικό Διαμέρισμα (τότε κοινότητας) Σκάλας, σήμερα Δήμος Ναυπάκτου. Ιδρυτής, ευεργέτης και πρώτος Καθηγούμενος της Ιεράς μονής μεταμορφώσεως σωτήρος ναυπάκτου, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Λογοθέτης. Οι διαδικασίες ίδρυσης, νομιμοποίησης, απόκτησης οικοπέδου, θεμελίωσης, ανέγερσης κλπ. έγιναν επί Μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνού Κοτζιά.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοναστήρι με συνεδριακό κέντρο, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής.

Η Αδελφότητα της μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου αποτελείται από νέους και καταρτισμένους Μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων – Πανεπιστημιακών Σχολών, ενώ, σήμερα απαρτίζεται από είκοσι ένα μέλη.

TOP NEWS