Αρχιεπίσκοπος για καύση νεκρών: «Καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του και αναλαμβάνει την ευθύνη»

  • Dogma
Μιχαήλ Τζαχάρη

Σε μια δήλωση με νόημα και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες αναφορικά με το θέμα της καύσης των νεκρών, προχώρησε σήμερα το μεσημέρι, 15 Ιανουαριου 2016, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Καθένας κάνει τη δική του επιλογή και αναλαμβάνει και την ευθύνη του. Δεν μπορεί, όμως, να θέλει να είναι και λίγο ορθόδοξος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε προ ολίγου ο Αρχιεπίσκοπος έχει ως εξής:

«Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δε μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ωστόσο, η ζωή είναι αυτή που τρέχει. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Έτσι, λοιπόν, εάν άνθρωπος ζητήσει – και όχι να του το φορτώσουμε εμείς- να το ζητήσει γραπτώς ότι εγώ θέλω το σώμα μου όχι να ταφεί, αλλά να καεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά ειναι δική του και η ευθύνη. Δε μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία. Ή να θέλει να γίνει το αποτεφρωτήριο μέσα στο κοιμητήριό μας. Όσοι, λοιπόν, θέλουν είτε ως πρόσωπα την καύση, είτε ως φορείς, Δήμαρχοι παραδείγματος χάριν και άλλοι φορείς, θα βρουν ένα κτήμα, θα αγοράσουν μια έκταση και θα κάνουν το αποτεφρωτήριο. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αποφασιζει για τον εαυτό του και θα αναλαμβάνει και την ευθύνη του».

TOP NEWS