Αρχιεπίσκοπος προς εκπαιδευτικούς: Χρειαζόμαστε το θάρρος της πίστης που πηγάζει από την αγάπη του Θεού

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στην σημασία της Παιδείας, στην αξία κοινωνιών που έχουν άξονα τον σεβασμό και την συνεννόηση, αλλά και στο θάρρος της πίστης που πηγάζει από την αγάπη του Θεού αναφέρεται στο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:
Αγαπητοί μου,
Ίσως ήρθε ο καιρός να εργαστούμε ενδελεχέστερα για τον κοινό μας οίκο. Αυτός δεν είναι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρη, η θρυμματισμένη από την βία και την ανισότητα σήμερα, Οικουμένη. Είναι αναγκαίο να σκεφθούμε πως επιθυμούμε την Οικουμένη που μας στεγάζει και πως θα επιτύχουμε τον σκοπό μας.
«Δεν θα (πρέπει να) αρκεστούμε σε διακηρύξεις, εκκλήσεις, διαλέξεις, ενώσεις και εκδηλώσεις καλής θέλησης απέναντι στην ανθρωπότητα σήμερα. Πρέπει να εργαστούμε πεισματικά με ώριμη σκέψη, συστηματικά, ώστε να επιτρέψουμε να σταθεροποιηθεί η ψυχή της νέας ανερχόμενης γενιάς με περισσότερη αγνότητα, σταθερότητα, διαύγεια και καθαρότητα από τη δική μας… Αυτή η οικοδόμηση μιάς νέας γενιάς πρέπει φυσικά να αρχίσει τη στιγμή της πνευματικής αφύπνισης, στο σχολείο…» 1 .
Ο πληγωμένος από τη βία κόσμος μας χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά Παιδεία. Παιδεία που θα εμπνεύσει στα νέα παιδιά, στους μαθητές σας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο. Στην αξία κοινωνιών που έχουν άξονα τον σεβασμό και την συνεννόηση.
Ο στόχος αυτός δεν κατακτιέται εύκολα. Ειδικά όταν βασιλεύει ο φόβος και προτάσσεται ως μέθοδος η λήθη και η πρόταξη της πίστης σε ένα άνευρο και άχρωμο καλό.
Χρειαζόμαστε το θάρρος της πίστης που πηγάζει από την αγάπη του Θεού, που δεν διακρίνει αλλά θυσιάζεται για κάθε άνθρωπο, που καλεί κάθε άνθρωπο σε κοινωνία μαζί Του ανεξάρτητα από την φυλετική ή άλλη ρίζα του.
Χρειαζόμαστε το θάρρος της υπέρβασης που χαρίζει η συγχώρηση ακολουθώντας το παράδειγμά Του, της καλοσύνης που γεννιέται από την Ανάστασή Του.
Χρειάζεστε τη διαύγεια της αγάπης Του, ώστε η εμπειρία σας να δημιουργήσει ανθρώπους που θα έχουν νέες, διαφορετικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των ανθρώπων και την οικοδόμηση δίκαιων κοινωνιών.
Καλή και ευλογημένη χρονιά!
Με θερμές ευχές και πατρική αγάπη
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Στ.Τσβάιχ , Ἔκκληση πρός τούς Εὐρωπαίους, μτφρ-εἰσαγωγή Σ. Τριανταφύλλου, ἐκδ. Μελάνι, Ἀθήνα 2017, σ. 33.

φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS