Άριστος συνδυασμός

  • Dogma
Απόστολος Τιμόθεος

Τιμά αύριο η Εκκλησία μας τον Απόστολο Τιμόθεο και δεν θα μπορούσε το αποστολικό ανάγνωσμα να μην είχε αναφορά στην ζωή του. Οι συμβουλές του Δάσκαλού του Αποστόλου Παύλου δεν αφορούν μόνο εκείνον, αλλά και όποιον βρεθεί στην αυτή θέση και ηλικία. Δεν αναδεικνύει η θέση τον άνθρωπο, αλλά οι άνθρωποι τις θέσεις προκειμένου να φανούν οι ικανότητες και να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα. Λόγια απλά που αντικατοπτρίζουν την αγωνία του Θείου Παύλου για την κατά Θεό πρόοδο πάντων.

Αρκετοί συνδυάζουν την ηλικία με την θέση και βλέπουν παντού αποτυχίες, δυσκολίες και απώλειες για θέματα που χειρίζονται νέοι. Οι αντιδράσεις τους οφείλονται στην ανασφάλεια που του διακατέχει και στην οίηση που η ηλικία τους προσφέρει. Βέβαια οι καιροί μας έφτασαν στο άλλο άκρο. Δίνει προνόμια χωρίς αντίκρισμα και προσφέρει μέλλον χωρίς να συναντήσει η νεολαία τη δημιουργία, αλλά σε ανεργία, ξενιτειά, απαξίωση.

Συμβουλεύει ο Θείος Παύλος την μαθητή του για πολλά και διάφορα, όταν τα οποία τηρήσει θα τύχει της αποδοχής από τον περίγυρό του ως Απόστολο και διδάχο. Η αξιοπιστία των λόγων του και η επιτυχία των έργων του δεν μπορεί να έχουν σχέση με την ηλικία του, αλλά με την δυναμική που διαθέτουν και τους οραματισμούς που εκπληρώνουν. Η θέληση είναι ο παράγοντας που θα επιστρατεύσει θάρρος, λόγο και έργο στην εργασία του καθενός. Όταν μάλιστα αφορά έργο Θεού σίγουρα θα στεφθεί από επιτυχία ποιότητας και ποσότητας.

Για να προχωρήσει η Ιεραποστολή  χρειάζονται πρόσωπα (σαν τον αύριο τιμώμενο Απόστολο Τιμόθεο) που θα τα χαρακτηρίζει η ωριμότητα στις εργασίες, η αποφασιστικότητα στις πρωτοβουλίες και η ζωντάνια στην αντίληψη είναι ο άριστος συνδυασμός για να πετύχει ο σκοπός. Οι νέοι άνθρωποι διαθέτουν τα παραπάνω φερέγγυα. Οι περιπέτειες της ζωής και η αναζήτηση του μέλλοντος χαλυβδώνουν την στάση τους απέναντι στην πολυποίκιλη απαξίωση που τους επιφυλάσσουν οι μεγαλύτεροι σε θέση και ηλικία.

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ο καλοπροαίρετος, υπεύθυνος και σοβαρός  έλεγχος των δραστηριοτήτων από τους νεώτερους. Ταυτόχρονα πρέπει να διαθέτει την άνεση πνεύματος και την γενναιότητα  ψυχής προκειμένου να επικροτούνται οι επιτυχίες. Έχει διαφορά η υπόδειξη από την  προσβολή. Λάθ,η μπορεί να κάνουν όλοι, η εμμονή είναι όλεθρος και απογοήτευση.

Ο Απόστολος Τιμόθεος βρήκε τον αντικαταστάτη του, φρόντισε για την κατάρτισή του και την όλη του συμπεριφορά για να γίνει αποδεκτός παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι βήματα που δύσκολα τα επιχειρούν οι μεγαλύτεροι. Γι΄ αυτούς η θέση έχει αξία μεγαλύτερη από την υστεροφημία τους. Παρατηρείται η παραπάνω νοοτροπία σε πολλούς χώρους, εκεί που δεν αξιοποιούνται προσωπικότητες με χαρίσματα, αφού προέχει η ανασφάλεια κάποιων και η αντίληψη περί του αναντικατάστατου ορισμένων.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS