Δεκέμβριος: Ο Ευλογημένος μήνας

  • Dogma
Δεκέμβριος

Επιτέλους έφθασε ο τελευταίος μήνας του χρόνου, μα στις καρδιές μας ο πρώτος. Προετοιμαζόμαστε για να υποδεχτούμε τον Θεάνθρωπο, Εκείνον που έφτασε σε εμάς για να σώσει τις ψυχές μας, να φορτωθεί όλα τα αμαρτήματα του κόσμου, να μας γεμίσει ελπίδα.

Όλοι μας αναμφίβολα όσο περνούν οι μέρες και φθάνουμε στην ημέρα γεννήσεως του Χριστού μας, αναλογιζόμαστε τα παιδικά τρυφερά μας χρόνια, τα ανέμελα, που μας πλημμύριζαν αγάπη και ξεγνοιασιά. Το σχολείο έκλεινε για τις εορτές με εμάς σαν παιδιά να απαγγέλουμε τα χαριτωμένα χριστουγεννιάτικα ποιήματα και τραγούδια. Θεέ μου τι γαλήνη! Κάποιοι λένε πως αυτή τη περίοδο έχουν κι ένα είδος κατάθλιψης μα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό προέρχεται από τις τύψεις που νιώθουμε για την καθημερινότητα  που ζούμε τώρα.  Τούτος εδώ ο μήνας λοιπόν είναι πλημμυρισμένος από την χάρη Αγίων, προφητών, μαρτύρων, οσιομαρτύρων, ιερομαρτύρων, παρθενομάρτυρων, ιεραρχών, διακόνων. Πόσο ευλογημένος είναι ο Δεκέμβριος αγαπητοί μου.

Ο μήνας ξεκινά με έναν Άγιο που η ζωή του όλη ήταν μια φιλανθρωπία, τον Άγιο Φιλάρετο ο οποίος συμβούλευε πάντοτε τον κόσμο να είναι φιλόξενος και να βοηθά τους φτωχούς.  Στις 2 του μήνα, τιμάται η μνήμη ενός σύγχρονου Αγίου, του Πορφύριου, του καυσοκαλιβίτου, του διορατικού. Την επομένη εορτάζει ο Προφήτης Σοφονίας ο οποίος προέβλεψε την έλευση του Κυρίου μας. Στις 4 Δεκέμβρη εορτάζει η Αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα την οποία αποκεφάλισε ο ίδιος της ο Πατέρας μετά από φρικτά βασανιστήρια.  Την επομένη ημέρα εορτάζουμε τον Άγιο Σάββα που εμείς οι καλόγεροι ευλαβούμαστε ιδιαίτερα για την ασκητική του ζωή. Έχει σειρά ο προστάτης των ναυτικών, ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 του μηνός.  Μετά τα Νικολοβάρβαρα όπως συνηθίζει ο λαός μας να ονομάζει τις μέρες αυτές και συγκεκριμένα στις 8 Δεκέμβρη είναι η εορτή του Οσίου Παταπίου, ο οποίος βοήθησε θαυματουργικά πολλούς ανθρώπους ενώ την επομένη η εκκλησιά μας τιμά την σύλληψη της Αγίας Άννας. Λίγες ημέρες αργότερα, η Κέρκυρα φοράει τα γιορτινά της και πανηγυρικά εορτάζει τον προστάτη της, τον Άγιο Σπυρίδωνα, επίσκοπο Τριμυθούντος, του οποίου το λείψανο σώζεται ολόσωμο και άφθαρτο. Στις 13 του μήνα, μια μεγάλη Αγία εορτάζει, η Λουκία, προστάτιδα των εγχειρήσεων. Η εκκλησία μας στις 15 Δεκέμβρη τιμά την μνήμη του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας. Συνεχίζοντας, ο Άγιος Μόδεστος προστάτης των ζώων τιμάται στις 16 του μηνός ενώ την επομένη η Ζάκυνθος στολίζεται για να πανηγυρίσει τον μεγάλο προστάτης της, τον Άγιο Διονύσιο, το λείψανο του οποίου φυλάσσεται στο νησί. Μια φιλεύσπλαχνη Αγία που αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή της στην ανακούφιση των φτωχών είναι η Αγία Αγλαΐα που τιμάται στις 19 ενώ στις 20 Δεκέμβρη εορτάζουμε τον Άγιο Ιγνάτιο, ο οποίος υπερασπίστηκε μέχρι θανάτου την χριστιανική πίστη. Στις 22 και 24 Δεκέμβρη εορτάζουμε την Αγία Αναστασία και την Αγία Ευγενία αντίστοιχα που διακρίθηκαν για το ήθος τους, την υπομονή τους και την φιλανθρωπία τους. Μεγάλη ημέρα ξημερώνει στις 25 Δεκέμβρη αφού εορτάζουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Ο Χριστός ήρθε για να μας ελευθερώσει από το σκοτάδι της αμαρτίας και να μας οδηγήσει στο φώς της ελπίδας και της αγάπης. Στις 27 του μήνα εορτάζουμε έναν ακόμη γνωστό  Άγιο, τον Στέφανο ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και στη διακονία των αδελφών του ενώ τη τελευταία ημέρα του μήνα τιμάμε την μνήμη της Οσίας Μελάνης που αποτελεί υπόδειγμα μοναχής.

Το τέλος του χρόνου λοιπόν δεν έρχεται χωρίς την ελπίδα για μια νέα αρχή, δεν πλησιάζει με τα φώτα να σβήνουν τρεμάμενα μέσα στο παγερό αγέρα του χειμώνα. Όλα τα φώτα είναι αναμμένα για να μας οδηγούν στη νέα ζωή, αυτή που σε λίγο θα γεννηθεί για να δώσει ζωή στην ζωή μας.

Καλό μήνα και ευχές για μια ευλογημένη χρονιά!

Αρχιμ. Π. Ελπιδοφόρου Μπεναρδή

TOP NEWS