Δημητριάδος Ιγνάτιος: Το Ισλάμ οφείλει ν’ απομονώσει τα φανατικά στοιχεία (βίντεο)

  • Dogma
δημητριάδος

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσ εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε την Τρίτη 23 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος σχολίασε το προχθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στη Μεγάλη Βρετανία, λέγοντας ότι «δε μπορούμε να απαντήσουμε στη βία με τη βία, μπορούμε, όμως να σταθούμε εδραίοι σ’ αυτό που θεωρείται κεκτημένο του πολιτισμού μας… παραμένουμε πιστοί στο Ευαγγέλιο της Αγάπης, της Δικαιοσύνης, της Ανθρωπιάς…».

Ο Σεβασμιώτατος επέμεινε στην άποψή του ότι «δεν πρέπει να ταυτίζεται ο κάθε μουσουλμάνος με τον τζιχαντιστή, τον φανατικό, τον εκδικητικό… Στην περίπτωση αυτή έχουμε εκφυλισμό της θρησκείας σε εργαλείο πολιτικής και άσκησης εξουσίας, εκμετάλλευση ανθρώπων… Το Ισλάμ οφείλει να απομονώσει τα φανατικά στοιχεία και να εργαστεί για την αλήθεια της ειρηνικής συνύπαρξης και συμπόρευσης των λαών… Μην το ισοπεδώσουμε. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, γιατί τότε θα οδηγήσουμε τα πράγματα εκεί που πολλοί επιδιώκουν, στη σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών. Αυτό πρέπει ν’ αποφευχθεί, παράλληλα με την πυγμή απέναντι στους ενόχους αυτών των εγκλημάτων… Ό,τι είναι φανατικό, είναι κατακριτέο…».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, τόνισε ότι «όποιοι μιλούν, χωρίς το βάρος της ευθύνης, εύκολα λένε μεγάλα λόγια και μεγάλες κουβέντες, όταν, όμως αναλαμβάνουν ευθύνες, αντιλαμβάνονται ότι η σχέση της Εκκλησίας και της κοινωνίας μας δεν διαχωρίζεται. Έτσι είμαστε πλασμένοι στον τόπο μας, αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτός είναι ο τρόπος της ζωής μας. Ένα παράδειγμα σας λέω: αφαιρέστε τις Εκκλησιαστικές εορτές από την πατρίδα μας και αναρωτηθείτε τί θα μείνει σ’ αυτόν τον τόπο. Μπορείτε να φανταστείτε μια Ελλάδα χωρίς Πάσχα, χωρίς Χριστούγεννα, χωρίς τον ήχο της καμπάνας;…». Σχολιάζοντας το ζήτημα της ουδετεροθρησκείας του Κράτους «τόνισε ότι έχει πολλά ερωτηματικά, ενώ το ζήτημα μόνο απλό δεν είναι, όπως νομίζουν μερικοί. Δεν υπάρχει άλλη ενοποιός δύναμη για τον Ελληνισμό από την Ορθόδοξη πίστη μας… Ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη από άλλους διχασμούς. Τους διχασμούς τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά…».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Φανάρι, επεσήμανε ότι ο κ. Παυλόπουλος «έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκτιμήσει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ η παρουσία του δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης… Ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης παραμένει σύμβολο της ενότητος ολόκληρης της Ορθοδοξίας…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο έργο της Τοπικής Εκκλησίας στο ευαίσθητο χώρο των ΡΟΜΑ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (Δόμο Βόλου, Πανεπιστήμιο), που αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή κοινωνικοποίηση των παιδιών ΡΟΜΑ και των ενηλίκων.

Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Φορέα Πολιτισμού της Τοπικής Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός», για το Καλοκαίρι, με επίκεντρο την Ναυτική Εβδομάδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο 19-25/6, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ο Μηροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος παραχώρησε τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό Σταθμό «TRT» και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

TOP NEWS