Ελπίδα και Καταφυγή

  • Dogma
θεού

Τέταρτη  Κυριακή των νηστειών και πλησιάζουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, την κορύφωση της επίγειας πορείας και δράσης του Κυρίου μας.  Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να προσέξουμε καλύτερα την ψυχοσωματική προετοιμασία μας.  Νηστεία, Θεία Λατρεία, εξομολόγηση είναι τα εφόδια για να αντιπαλέψουμε τον πειρασμό.

Τούτη την περίοδο η διαβολή του θα γίνει εντονότερη. Ίσως υπάρξει το δίλημμα∙ γιατί να κάνουμε ότι μας ζητά η Εκκλησία, σε τι αποσκοπούν οι στερήσεις  μας; Η υπόσχεση του Θεού έρχεται άμεσα και αφορά τη σωτηρία μας. Συναντά  ανθρωπίνως  όμως  μια επιφύλαξη, κατά πόσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα εκπληρωθούν οι επιθυμίες και δεν θα μας μείνουν μόνο οι αγωνίες και τα άγχη μας μη έχοντας κερδίσει το έπαθλο της δικαίωσης και της χαράς. Για τον λόγο αυτό ο Απόστολος Παύλος αύριο θα μας θυμίσει την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού στον Αβραάμ, ότι αν έχει υπομονή θα ευλογηθεί και θα φέρει και απογόνους. Η θεϊκή απόφαση ήταν σαφέστατη, αμετάκλητη και πραγματοποιήσιμη.

Το ίδιο θα συμβεί και σ’ εμάς όταν αναγνωρίσουμε ελεύθερα και αβίαστα την παρουσία του Θεού στην ζωή μας. Τότε Εκείνος θα παραμένει η ελπίδα μας για την αλλαγή και η απαντοχή μας για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας. Τότε και θα λάβουμε τη χάρη Του. Η γεμάτη προβλήματα πορεία μας θα βρει τον προορισμό της και οι προσπάθειές μας που φαίνονται ατελέσφορες θα ανταμώσουν την εκπλήρωση. Οι αγώνες μας θα επιβραβευτούν δεόντως. Μια λοιπόν είναι η προϋπόθεση∙ η εμπιστοσύνη στο θέλημά Του.

Πολλοί μας απογοήτευσαν στο διάβα μας προς τη σωτηρία ως άτομα, ως έθνος, ως κοινωνία. Ήρθαν στη ζωή μας για προστάτες της και αποδείχθηκαν τελικά εκμεταλλευτές της. Παρουσιάστηκαν ως μεσσίες και αποκαλύφθηκε να είναι συμφεροντολόγοι. Τους είδαμε ως φίλους και η συμπεριφορά τους μας αποκάρδιωσε οικτρά. Σ’ όλα ήταν και είναι ο άνθρωπος πρωταγωνιστής με τις αδυναμίες του, τον καιροσκοπισμό του, την υποκρισία του.

Πρέπει να πιστέψουμε ολοκληρωτικά ότι τα γεγονότα στην Αγία Πόλη που θα  ξεδιπλωθούν εμπρός μας στον εορτολογικό κύκλο και από τον υμνολογικό πλούτο της Εκκλησίας δεν είναι ιερές αναμνήσεις, στείρες επαναλήψεις και ανώφελες γιορτές. Ας ξεφύγουμε από την συγκίνηση και ας πάμε στην ουσία των τεκταινόμενων της  Μεγάλης Εβδομάδας.

Το αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα αποσκοπεί στο να καταλάβουμε ότι όλα θα γίνουν για την αλλαγή μας, για την νίκη μας, για την βελτίωσή μας. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο πιο καλά θα το απολαύσουμε. Οι άνθρωποι μπορούν να ψεύδονται, ο Θεός ποτέ! Όταν απευθυνθούμε ειλικρινά στη χάρη Του και σαν καταφύγουμε καρδιακά στη θαλπωρή Του, τότε και θα απολαύσουμε και την αναστάσιμή Του ευφροσύνη.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS