Φταίμε και εμείς

  • Dogma
ευθύνης

Η αυριανή Κυριακή θυμάται την σύγκληση της  Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, εκείνης που καταδίκασε τους εικονομάχους και όρισε πως να τιμώνται καθολικά και ορθόδοξα οι ιερές εικόνες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι  έχει άμεση σχέση με την Κυριακή Α’ νηστειών, την της Ορθοδοξίας. Το αποστολικό ανάγνωσμα μιλά για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι αιρετικοί, οι οποίοι διαστρέφουν την αλήθεια και την διδάσκουν στους οπαδούς τους. Οι υπομνήσεις της Εκκλησίας για διόρθωση των εσφαλμένων τους οδηγούνται στο κενό, γι’  αυτό και κάθε συζήτηση θεολογική μαζί τους είναι ανώφελη, μάταια ίσως και επιζήμια. Η φυγή δεν είναι ηττοπάθεια, αλλά λύση αφού δεν υπάρχει καμία ελπίδα μετάνοιας. Πρέπει όμως και να αναλογισθούμε μήπως έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης για την ύπαρξη  αιρετικών, ιδίως στις ημέρες μας. Έστω και ως δικαιολογία για την αποστασία τους, αρκετοί απ΄ αυτούς επικαλούνται την άστατη ζωή των χριστιανών (κληρικών και λαϊκών), την ύπαρξη μικρών ή μεγάλων σκανδάλων και το έλλειμμα πίστεως που παρουσιάζουμε όλοι μας. Ταυτόχρονα καυτηριάζουν την ανακολουθία λόγων και έργων των ανθρώπων της Εκκλησίας.

Χωρίς να θέλουμε να αποποιηθούμε ευθυνών, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι προδότες κάθε χώρου και καιρού για να κατευνάσουν πρώτα την ταραγμένη συνείδησή τους και ύστερα την οργή του περίγυρου, επιστρατεύουν επιχειρήματα και περιγράφουν καταστάσεις που μέχρι προ ολίγου δεν τους ενοχλούσαν ή μετείχαν και αυτοί.  Πολλές φορές τις βρίσκουν μεν και εκεί που πήγαν, αλλά ο εγωϊσμός  δεν τους επιτρέπει  να το παραδεχτούν. Ο Απόστολος Παύλος αύριο θα συμβουλεύει τον μαθητή Του Τίτο πως θα συμπεριφέρεται, υπογραμμίζοντας του ότι αν τον ακούσει δεν θα προκαλεί, αντίθετα θα εμπνέει. Τα καλά και από καρδιάς έργα, το κύρος που πρέπει να έχει το ανυπόκριτο και ανεπιτήδευτο, η αποχή από ανούσιες συζητήσεις, φιλονικίες και διαμάχες θα διασώσουν εκείνον και τους άλλους. Ίσως προβληματίσουν και τους  αιρετικούς. Η  αγάπη είναι τρόπος που αφοπλίζει και η ειλικρίνεια στάση που διδάσκει. Επειδή αρκετές φορές δεν τα διαθέτουμε οι χριστιανοί, τα καταγράφουν στην επιχειρηματολογία τους οι αιρετικοί, ιδίως  οι προσήλυτοι.

Χρειάζεται λοιπόν διάκριση. Η Εκκλησία θα υμνολογήσει αύριο ιδιαίτερα τους Πατέρες που αντιμετώπισαν την αίρεση της εικονομαχίας. Τιμάμε το πρόσωπο που φιλοξενεί μια εικόνα και όχι το αντικείμενο. Την ίδια τιμή πρέπει ν’  απολαμβάνει και η εικόνα του Θεού, ο συνάνθρωπος μας, όλοι μας. Ιδιαιτέρως να προσέχουμε και να αποφεύγουμε των αιρετικών τις ψευδοδιδασκαλίες και να αποκαλύπτουμε τα ψευδοπροσωπεία τους. Ταυτόχρονα ας φροντίζουμε να μη σκανδαλίσουμε τους  υπόλοιπους με την όλη συμπεριφορά μας. Τέλος οφείλουμε να καταρτιζόμαστε περί την πίστη μας επαρκώς και διαρκώς.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS