Η καρδιά

  • Dogma
καρδιάς

Η καρδιά είναι το πολύτιμο δώρο του Θεού στον άνθρωπο! Η καρδιά κατευθύνει, συλλαμβάνει ιδέες, σχεδιάζει, οργανώνει την ζωή του ανθρώπου. «Εργάτης» – «εκτελεστής» της καρδιάς είναι ο νους.

Η καρδιά δίνει εντολές και ο νους τις πραγματοποιεί!

Η καρδιά καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες, τις διαθέσεις και επιθυμίες στην ζωή του ανθρώπου, όπως το μαύρο κουτί στα αεροπλάνα καταγράφει τα πάντα σε όλες τις πτήσεις.

Αυτήν την καρδιά θα μας ζητήσει στο τέλος ο Θεός και θα δει εκεί αν ζήσαμε και προσπαθήσαμε «κατά την καρδίαν» μας!

Θέλει προσοχή! Δεν παίζουμε με την καρδιά, γιατί αν πονέσει δεν υπάρχει παυσίπονο να εξαλείψει τον πόνο της!

Την καρδιά την ξεκουράζουμε, την απαλλάσσουμε από περιττά βάρη με την εξομολόγηση, και την αφήνουμε να χτυπά ελεύθερα …..«τικ – τακ»….. στον ρυθμό της, δίνοντας και τον ρυθμό στην ζωή μας, ώστε να βαδίζουμε ρυθμικά και αρμονικά – καρδιακά!

Η καρδιά είναι η φωλιά της αγάπης!

Η σιωπή είναι η γλώσσα της καρδιάς και μέσα στην σιωπή ξεχωρίζει μόνο ο παλμός της καρδιάς που είναι ο αρμονικός ήχος της αγάπης.

Η γλώσσα της καρδιάς είναι η κοινή γλώσσα των ανθρώπων. Μόνο μ’ αυτήν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους!

Ας πλησιάσουμε καρδιακά τον πλησίον μας ώστε να καταφέρουμε να εκτελέσουμε και την εντολή του Χριστού, που λέει: «αγαπάτε αλλήλους»!

Η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο μας από την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα, και βρίσκεται σίγουρα μέσα στις καρδιές όλων!

Σε μας απομένει να ανοίξουμε μόνο την καρδιά μας. Αυτή τότε, η αγάπη, θα περιχυθεί παντού και σαν μαλακτικό θα λειάνει τις ατέλειες και τις διαφορές στις σχέσεις των ανθρώπων!

Αυτήν την αγάπη ήρθε και ο Χριστός με την Ανάστασή Του να γεμίσει τον κόσμο, ανοίγοντας ο Ίδιος τις καρδιές μας, οι οποίες είχαν σφραγιστεί σαν τάφοι εξαιτίας της σκληροκαρδίας μας!

Χριστός ανέστη!

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου

TOP NEWS