Ισχυροί και Ανίκητοι

  • Dogma

Λίγες ημέρες πριν του Χριστού τα γενέθλια η Εκκλησία -δια του αποστολικού αναγνώσματος- μάς θυμίζει την υπόσχεση του Θεού στον Αβραάμ ότι, αν κάνει  υπομονή και υπακοή θα του χαρίσει μόνιμο τόπο ξεκούρασης.

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος

Οι συμβουλές του Αποστόλου Παύλου στους Εβραίους που θ’ ακούσουμε αύριο είναι διαχρονικές και σωτήριες. Λίγες ημέρες πριν του Χριστού τα γενέθλια η Εκκλησία -δια του αποστολικού αναγνώσματος- μάς θυμίζει την υπόσχεση του Θεού στον Αβραάμ ότι, αν κάνει υπομονή και υπακοή θα του χαρίσει μόνιμο τόπο ξεκούρασης.
Το παιδί του οποίου την Γέννα θα εορτάσουμε για μία ακόμη φορά, δεν είναι τυχαίο ή ένα από τα πολλά και γνωστά. Είναι ο Λυτρωτής του κόσμου. Ήρθε Εκείνος που δεν υπόσχεται απλά και εκπληρώνει, που δεν εξωραΐζει την εδώ ζωή αλλά προετοιμάζει την αιώνια. Ο Αβραάμ χαρίζει παράδειγμα σε όλους μας. Τα προβλήματα πάντα υπάρχουν με διάφορες μορφές ή αιτίες και αναζητούν την λύση τους.
Μπορεί να βρεθούμε ενώπιον διωγμών ή αμφισβητήσεων, να δούμε βασανιστήρια αίματος ή πνεύματος, σώματος ή ψυχής. Πώς άραγε θ’ απαντήσουμε; Αν θα προχωρήσουμε ή θα λιποτακτήσουμε είναι θέμα προσωπικών επιλογών, αντοχών και αποθεμάτων πνευματικότητας. Επάξια θα τους μιμηθούμε∙ αν, όσο και όταν παραμείνουμε σταθεροί και ανίκητοι.
Μ’ ότι θα διαβάσουμε αύριο αντιλαμβανόμαστε πού στηρίζεται η πίστη μας. Οι ρίζες της βρίσκονται σε περιπτώσεις υπακοής σαν του Αβραάμ και σε παραδείγματα υπομονής σαν των μαρτύρων. Τα γεγονότα είναι τα μόνα ικανά να ελέγξουν συνειδήσεις κατά πόσο θα διαλέξουμε δρόμο αγώνα ή ελπίδας, παρά τον παράδρομο της παραίτησης και της φυγής. Οι ανηφόρες της δικαίωσης στον βίο μας υπάρχουν αρκετές, όπως και κατηφόρες της εγκατάλειψης βλέπουμε αμέτρητες. Κατά τον στόχο και οι δυσκολίες μας, κατά τον αγώνα και τα κέρδη μας.
Με λόγια απλά ζητά ο Απόστολος να μην είμαστε δειλοί στα δύσκολα, αλλά σταθεροί στην πίστη, στις πνευματικές αναζητήσεις, στις προσδοκίες. Θα αντιπαρατεθούμε στην αβεβαιότητα και τον διωγμό με καρτερία και ομολογία κατά περίσταση. Ο Αβραάμ άκουσε, περίμενε, υπέμεινε και κέρδισε. Οι μάρτυρες επέλεξαν θαρραλέα στάση ζωής μέχρι μαρτυρίου και ανταμείφτηκαν. Έδωσαν την βιωτή τους όλη, εμείς τους αντιπροσφέρουμε εικόνες, ονόματα, γιορτές, ύμνους, τιμές.
Η αβραάμιος εμπιστοσύνη στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης βρήκε την συνέχεια της στους μάρτυρες των καιρών της Καινής Διαθήκης. Η αρετή συναντήθηκε με το θάρρος. Στην προ Χριστού εποχή ο Θεός υπόσχεται, στην μετά Χριστού περίοδο ο Ίδιος επιβραβεύει. Το μεγαλύτερο μέρος του αποστολικού αναγνώσματος θα το ξανασυναντήσουμε και την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Το αυτό ανάγνωσμα λίγες ημέρες, δηλαδή, πριν την γέννηση του Χριστού και λίγο καιρό από την Ανάστασή Του. Κέντρο της ζωής και σημείο αναφοράς τότε, σήμερα και πάντα Εκείνος!

TOP NEWS