Λόγοι αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία

  • Dogma
ιάκωβος

Στους γονείς που ρωτούσαν τί να κάνουνε τα παιδιά τους όταν δεν ακούνε, έλεγε: «Προσευχή θα κάνετε με πίστη, θα τα νουθετήσετε και όσο μπορείτε με την αγάπη και με τον καλό τον τρόπο. Όχι με αυστηρότητα».

Αναφερόμενος ο Γέροντας στο θέμα της νηστείας μεταξύ άλλων έλεγε: «Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού∙ και ο Χριστός μας ακόμη νήστεψε. Εμένα, δεν μ’ έβλαψε η νηστεία μέχρι σήμερα που είμαι εβδομήντα χρονών. Και τα δαιμόνια και οι αρρώστιες κι όλα τα πάθη με τη νηστεία και την προσευχή αποβάλλονται».

Ένας άνθρωπος ρώτησε: «Εφόσον ο πατήρ Ιάκωβος αγαπά το Θεό γιατί ο Θεός επέτρεψε και πήγε νοσοκομείο και του έκαναν σοβαρές εγχειρήσεις;» Ο Γέροντας απάντησε: «Επέτρεψε ο Θεός για να ταπεινωθώ».
Συχνά ο Γέροντας έλεγε: «Δεν πρέπει παιδιά μου, να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού ως κόκκον σινάπεως και ότι ζητήσετε, ο Θεός θα σας το δώσει. Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μη φοβόμαστε. Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».
«Χωρίς την ψυχήν μας καθαρήν, δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Θεία Κοινωνία. Γι’ αυτό να μη διστάζετε, να μην ντρέπεστε και να εξομολογείσθε. Ό,τι κι αν έχετε κάνει, την πιο μεγάλη αμαρτία, ο πνευματικός έχει την εξουσία από το Χριστό και από τους Αποστόλους με το πετραχήλι του να τη συγχωρήσει».
«Η στεναχώρια είναι η πιο μεγάλη αρρώστια, να τη διώχνετε».
«Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία, την παρηγοριά, την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας».
«Πρέπει να είμαστε κοντά στο Χριστό, διότι ουκ οίδατε την ημέραν, ουδέ την ώραν… Εκείνος έχει ορίσει και την ημέρα και την ώρα που θα’ ρθει να μας πάρει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS