Μέρα και νύχτα

  • Dogma
νύχτα

Ελπιδοφόρο   είναι το αυριανό   αποστολικό ανάγνωσμα.  Μας πληροφορεί  ο Θείος Παύλος μια  αναχώρηση και μια  ταυτόχρονη  άφιξη,  της νύχτας  και της ημέρας αντίστοιχα. Δεν  εννοεί βέβαια  την εναλλαγή που γίνεται καθημερινά.  Έχει μεταφορική  έννοια  και  οφείλουμε  να την δούμε.

 

Η νύχτα   είναι ταυτισμένη με το σκοτάδι,  το μαύρο,  τον  τρόμο,  την αβεβαιότητα,   την παρακμή,  τον  διάβολο.   Σε τέτοιες περιπτώσεις εξυπηρετούνται άνομα συμφέροντα, αυτοί που τ΄ απεργάζονται    δε  γίνονται  αντιληπτοί.

Η ημέρα  είναι  ένα με το φως,  το λευκό, τη διαφάνεια, τη   νομιμότητα,   την αλήθεια,   την  ειλικρίνεια. Είναι αρχές που πρέπει να καλλιεργήσουμε αφού τις δίδαξε με τη διδαχή του ο ίδιος ο Χριστός.

Η περίοδος   που ανοίγεται  από αύριο το απόγευμα (αλλά και όλη η ζωή μας) έχει όλα τα στοιχεία μιας  αντιδικίας των παραπάνω καταστάσεων. Μας  διεκδικούν   η  μεν πρώτη  για να  αμαρτάνουμε   η δε  δεύτερη για να αγιασθούμε.

Είναι έντονη η αντιπαλότητα αυτή τις επόμενες ημέρες επειδή    θα δείξουμε   μεγαλύτερο  ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα    στην  λατρευτική ζωή  της Εκκλησίας και θα  αγωνισθούμε   με την  νηστεία και την εγκράτεια γενικότερα.  Η πάλη θα είναι ακόμα  πιο  σκληρή προκειμένου  να  χάσουμε  όχι μόνο μάχες, αλλά και τον ίδιο τον πόλεμο.  Στην περίπτωση αυτή θα  νικηθούμε  από τον πειρασμό.

Η  διαδοχή  νύχτας-ημέρας πάντα   θα υπάρχει.  Είναι  μια  εναλλαγή που δεν  εξαρτάται    από εμάς,  αλλά   από τον Θεό που   καθόρισε  το ημερονύχτιο.  Έτσι  είναι και  στην πνευματική ζωή μας.   Ζούμε  τις προκλήσεις,  από την στιγμή που υπήρξε   ο  διάβολος. Αυτός προσπαθεί  διαρκώς  να μας  κερδίσει. Τότε,  απομακρυσμένοι  από τη χάρη του Θεού, θα μπορούμε  να κάνουμε   τα πάντα.  Αυτό δεν  θα  σημαίνει  βέβαια   ότι θα είναι και το σωστό, το αντίθετο μάλιστα.

Είναι λοιπόν στην διάθεσή μας  πώς, πότε και   γιατί θα  βιώνουμε κερδοφόρα   την  διαδοχή που προαναφέραμε.    Πού θα μείνουμε περισσότερο  και  γιατί, πού θα τα βρίσκουμε  με τον εαυτό μας   και πού θ΄  ανταμώνουμε τον Θεό.

Ο Κύριός  μας  θα μας  δείχνει το θέλημά Του, τον δρόμο,  τον σκοπό.    Εκεί που θα υπάρξει   το  σκοτάδι του μνηματός  Του, θα αναστηθεί μετά τρεις ημέρες και θα λάμψει  το   αναστάσιμο φως,   το  ανέσπερο και ζωτικό.  Το  κρατά  η Εκκλησία  δια των μυστηρίων Της και φεγγοβολεί  στη  ζωή  Της. Μας καλεί πλέον να διαλέξουμε,  τι μάς συμφέρει   και τι μάς εξυπηρετεί.

Ν’ αναλάβουμε οφείλουμε τις ευθύνες μας  και να   ακολουθούμε  τη συνέπεια.   Μπορεί να υπάρχει   η νύχτα, μη τρομοκρατούμαστε. Εμείς διαρκώς  θ΄ αναζητάμε και  θα βιώνουμε   την ημέρα   της παρουσίας του Χριστού. Ας γίνει προς τούτο πιο σταθερός  ο  βηματισμός μας, για να καταστεί κάποτε  και σωτήριος για όλους.

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος για το dogma.gr

TOP NEWS