Μετανιωμένοι – Μεταμορφωμένοι

  • Dogma
μετανιωμένοι

Μεγάλη Δεσποτική  εορτή  έρχεται αύριο. Τη Μεταμόρφωση του Κυρίου   θυμάται και τιμά η Εκκλησία μας. Τα αναγνώσματά  της δεν θα μπορούσαν  να   μην αναφέρονται σε εκείνη.  Στη Θ. Λειτουργία ο  Απόστολος  και το Ευαγγέλιο  για το  λαμπρό  γεγονός αυτό  μιλούν.

Ο  Απόστολος  Πέτρος  σπεύδει   να μας διδάξει ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς των όσων διαδραματίσθηκαν εκεί ψηλά. Για τον λόγο αυτό κάθε διήγηση έχει την σπουδαιότητά της, τη σημασία της και την προοπτική της.

Το τι έγινε  είναι γνωστό, μας το περιγράφει   και το Ευαγγελικό  ανάγνωσμα∙ ας το δούμε σε συντομία και να λάβουμε τα διδάγματά μας.   Ανέβηκε στο  όρος  Θαβώρ  ο Χριστός  έχοντας  παραλάβει   τους  μαθητές  Του Ιωάννη, Ιάκωβο και Πέτρο. Εκεί και ενώπιον τους μεταμορφώνεται. Το  πρόσωπό Του και τα ρούχα  Του  γίνονται   πιο  λευκά και  από λευκά.    Εμφανίζονται δε  μαζί Του και  ενώπιον  των προαναφερθέντων  μαθητών και οι προφήτες   Μωυσής και  Ηλίας. Φωνή από  τον ουρανό του Θεού Πατέρα για μια ακόμη φορά   βεβαιώνει ότι  είναι ο αγαπητός    Του Υιός  και θα πρέπει  τώρα να υπακούμε σ’  Εκείνον.

Δύσκολο ο  άνθρωπος  να  δεχθεί με  άνεση  τέτοια  γεγονότα.  Επειδή η ζωή  του  είναι στάσιμη   με  ευθύνη δική του, δεν  μπορεί να δει  και να δεχθεί  ότι μπορεί να μεταμορφωθεί  και να αλλάξει∙  προχωρήσει  και να βελτιωθεί.   Το έκανε ο Χριστός  αν και δεν είχε  καμία ανάγκη  αποδείξεων  περί της  θεότητάς Του.     Πρέπει  όλοι να  βρίσκουμε κάθε ευκαιρία   να  φεύγουμε  από το   σκοτάδι  και  να  πηγαίνουμε στο φως,    να  απαρνιόμαστε  το ψέμα  και να επιλέγουμε την αλήθεια,   να αψηφούμε  τον θάνατο  και να καταφεύγουμε στη ζωή.  Αυτή  άλλωστε   τη σημασία είχε  το  γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως. Φως, Αλήθεια και Ζωή είναι ο Χριστός!

Για να  πετύχει μια  αλλαγή, προς το θετικότερο πάντα, πρέπει να  δραπετεύουμε  από την  εφάμαρτη καθημερινότητά  μας και η τοποθέτηση  της στην προοπτική της αιωνιότητας.   Άρα πρέπει να   αποστραφούμε τα  τετριμμένα,   να  πάμε  πιο ψηλά για να κατακτήσουμε   τα  δυσθεώρητα  ύψη  της  αγιότητας.

Δεν ήταν σίγουρα πράξη  από τον Κύριο για  να   εντυπωσιάσει,  δεν το είχε   ανάγκη.   Ούτε είναι μυθοπλασία   των μαθητών  ή  απόρροια    φαντασιοπληξίας   τους.  Ως  πρόγευση   της   Δεύτερης  Παρουσίας   έρχεται το  αυριανό  γεγονός που θα   το  μάθουμε  από όλα τα  αγιογραφικά   αναγνώσματα,  Όρθρου και  Θ. Λειτουργίας,  Απόστολος και Ευαγγέλιο.

Είναι  υπέρλογο  το  γεγονός  της κυριακής Μεταμορφώσεως,  άλλωστε  τι έχει  σχέση με τον Θεό και  ακολουθεί τη λογική;  Αν ήταν  ανθρώπινο αφήγημα στο πέρασμα του χρόνου θα είχε  αλλοιωθεί , θα είχε διαψευστεί   και θα είχε ξεφτίσει.  Η αδιαπραγμάτευτη αλήθεια   ότι ο Χριστός   είναι  Σωτήρας και Λυτρωτή  -ως Θεός-   μας   χαρίζει  ελπίδα.  Πρέπει να  αγωνισθούμε και εμείς, μετανιωμένοι  και  όχι μεταλλαγμένοι, αλλά μεταμορφωμένοι. Με τις προϋποθέσεις αυτές ίσως  ακούσουμε   κάποια  στιγμή τη  ουράνια διαβεβαίωση  ότι  είμαστε  παιδιά Του,   αγαπημένα, πιστά,  αφοσιωμένα.

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσοπουλου,

Θεολόγου-Διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιώς,

για  το dogma.gr

TOP NEWS