Μήνυμα Μητροπολίτη Κερκύρας προς τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις

  • Dogma
εξετάσεις

Η εποχή μας προβάλλει από παντού το σύνθημα: «ο πρώτος είναι το παν, ο δεύτερος είναι τίποτα». Μιλά για τους πετυχημένους και, ιδίως όταν πρόκειται για εξετάσεις, τονίζει ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι όπως το περιμένει αυτός που διαγωνίζεται, τότε ο κόπος του έχει πάει χαμένος ή δεν το αξίζει.

Μία τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή, όχι μόνο από την Εκκλησία, αλλά και από κανέναν συνετό άνθρωπο, ιδίως από όσους παρακολουθούν από κοντά και συμμερίζονται τους κόπους σας.
Οι εξετάσεις είναι ένα επεισόδιο της ζωής μας. Μας δίνουν την ευκαιρία να ελέγξουμε τις δυνατότητες, τον αγώνα μας, τις ευκαιρίες που το εκπαιδευτικό σύστημα μας προσφέρει, αλλά και μπορούν να μας ανοίξουν νέες προοπτικές. Για τους περισσότερους, η είσοδος στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι η ευκαιρία για ελευθερία. Για φοιτητική ζωή. Για απομάκρυνση από το πατρικό σπίτι. Για εκπλήρωση νεανικών επιθυμιών.
Υπάρχει όμως και μία άλλη προοπτική. Είναι αυτή του να γίνουν οι εξετάσεις ευκαιρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη ζωή μας. Να φύγουμε από το πατρικό σπίτι όχι με κύριο στόχο να διασκεδάσουμε και να χαρούμε την ελευθερία μας, αλλά για να βρούμε αλήθειες και την Αλήθεια στη ζωή μας. Να σχηματίσουμε την ταυτότητά μας με κριτήριο τη γνώση, το ανεβασμένο πνευματικά περιβάλλον, την συνύπαρξη με μη γνωστούς ανθρώπους, τις εμπειρίες των διαπροσωπικών σχέσεων που μας μαθαίνουν να αγαπούμε, αλλά και να παλεύουμε στις δυσκολίες των χαρακτήρων, όχι μόνο των άλλων, αλλά και του δικού μας. Οι ανώτατες σπουδές ακόμη μας δίνουν την ευκαιρία να διαμορφώσουμε στόχους για την επαγγελματική μας πορεία, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρουμε στην κοινωνία. Κριτήριό μας πρέπει να είναι όχι μόνο η καταξίωσή μας, αλλά και το σύνολο, οι πολλοί, η πατρίδα μας. Και γι’ αυτό χρειάζεται ευθύνη.
Αυτή την ώρα που σκέφτεστε τον αγώνα που είναι ενώπιόν σας, η Εκκλησία μας, ως φιλόστοργος Μητέρα προσεύχεται στον Αναστημένο Χριστό μας να σας δώσει φώτιση, υγεία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Να αποδώσετε κατά τους κόπους σας. Και να ξεκινήσει όντως για σας μία νέα πορεία στη ζωή σας. Εμπιστευθείτε τον Θεό και το θέλημά Του. Και με προσευχή στον Άγιό μας, δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Ήδη έχετε βγεί πρώτοι. Διότι αυτός που προσπαθεί, έχει πετύχει να υπερβεί τα μέτρα του εαυτού του, έχει αφοσιωθεί σε έναν σκοπό και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις.
Το τελικό αποτέλεσμα θέλει και εμπιστοσύνη στον Θεό και την αγάπη Του. Εμείς ευχόμαστε πατρικώς να είναι αίσιο για τον καθέναν και την καθεμιά σας! Περιμένουμε λοιπόν να χαρούμε με την χαρά σας!

Με πατρικές ευχές και αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

TOP NEWS