Το μήνυμα της Κυριακής: Ο σκανδαλισμός μπροστά στο μυστήριο

  • Dogma
σκανδαλισμός

Μια πρώτη αντίδραση στα γεγονότα της ελεύσεως του Χριστού στη γή υπήρξε ο σκανδαλισμός. Ο σκανδαλισμός ενὸς απὸ τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους, του Ιωσήφ.

Όταν αντιλαμβάνεται πως η Παρθένος Μαριάμ, η εκλεκτὴ και ευσεβέστατη κόρη, με την οποία είχε μηστευθεί, ετοιμάζεται να γίνει μητέρα, τα χάνει, σκανδαλίζεται φοβερά. Ένα σωρὸ υποψίες τον τυλίγουν. Ξέρει πολὺ καλὰ τον άσπιλο χαρακτήρα της Μαρίας, γι’ αυτὸ βρίσκεται σε σύγχυση. Του είναι δύσκολο να εξηγήσει όλη αυτή την υπόθεση. Ο Θεός δεν ρίχνει αμέσως φως, σιωπά. Αφήνει για ένα διάστημα τον Ιωσὴφ να παλεύει με τη σκέψη του. Επιτρέπει να οδηγηθεί προς στιγμὴ ο δίκαιος σε αποφάσεις αντίθετες με το θείο θέλημα. Και μετὰ επεμβαίνει. Και ενώ σχεδίαζε να απομακρύνει απὸ κοντά του την Παναγία, «άγγελος Κυρίου του παρουσιάστηκε και του είπε, “Ιωσήφ, υιὲ τουΔαυίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, διότι αυτὸ που έχει στα σπλάχνα της είναι απὸ Πνεύμα Άγιο. Θα γεννήσει υιὸ και θα τον ονομάσεις Ιησού, διότι αυτὸς θα σώσει το λαό του απὸ τις αμαρτίες του”». Ο Θεὸς αφήνει αρχικὰ τον Ιωσὴφ να φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς βαδίζει με οδηγὸ το μυαλό του, και μετὰ του εξηγεί  υπερφυσικὰ το νόημα των γεγονότων.

Παρόμοια βλέπουμε να ενεργεί ο Θεός, αδελφοί μου, στο λυτρωτικό έργο, που εξακολουθεί να απεργάζεται μέσα στους αιώνες. Δεν επεμβαίνει αμέσως, δε σπεύδει να χύσει φώς σε όλες τις φάσεις του μυστηρίου της σωτηρίας μας. Επιτρέπει να παλεύουμε με απορίες. Κάποτε, ακολουθώντας το μυαλό μας, φθάνουμε σε αδιέξοδο. Για να νοιώσουμε τελικὰ ότι δεν επαρκούν οι δυνάμεις μας για να κατανοήσουμε τα έργα Του. Και όταν η υπερηφάνειά μας ραγίσει και η ψυχὴ ειλικρινά ζητήσει το θείο φωτισμό, ο Θεός στέλνει κάποιο μήνυμα, κάποιον άγγελό Του.

Μην τα χάνουμε λοιπὸν μπροστά σε ανεξιχνίαστες ενέργειες του Θεού, και προ παντώς μη σπεύδουμε να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα ανθρώπινα δεδομένα. Όσοι επιχειρούν και επιμένουν να ερμηνεύουν τον ερχομὸ του Χριστού με αποκλειστικὸ οδηγὸ το λογικό τους, σκοντάφτουν. «Οὐ φέρει τό μυστήριο ἔρευνα» αλλά γίνεται αποδεκτό με την πίστη.

Ο Κύριος σε ορισμένα σταυροδρόμια της ζωής μας, της ατομικής, της κοινωνικής, της πνευματικής επεμβαίνει και μας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε. Μας ωθεί χρησιμοποιώντας την φωνή της συνειδήσεως με ένα λόγο της Αγίας Γραφής. Ας φροντίσουμε να δεχόμαστε τα μηνύματά Του.

Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

TOP NEWS