Νηστεία: Ποιό το νόημα αυτής;

  • Dogma

Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεατι από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι ένας άλλος τύπος του έσθω και έδω που σημαίνει τρώγω.

Ι.Μ. Κηφισιάς

Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεατι από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι ένας άλλος τύπος του έσθω και έδω που σημαίνει τρώγω. Νηστίς, η πρώτη λέξη που δημιουργήθηκε – και σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, δεν τρώει. Στη συνέχεια από τη λέξηη αυτή προήλθε το ρήμα νηστεύω και το αφηρημένο ουσιαστικό νηστερία που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και την ατροφία.
Η νηστεία αποτελεί πανάρχαιο εκκλησιαστικό θεσμό. Έχει τις ρίζες της βαθιά στην Αγία Γραφή και στην εκκλησιαστική παράδοση. Εκφράζει δε, το βαθύτερο πνεύμα του Ευαγγελίο και δεερμηνεύει τον ασκητικό χαρκτήρα του ορθόδοξου ήθους.
Τη σημασία της νηστείας εξαίρουν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Δια της νηστείας όφειλαν οι Ισραηλίτες να επιστρέψουν στον ζώντα και αληθινό θεό. Η νηστεία είναι το όπλο του χριστιανισμού και συνδέεται αρρηκτα με την προσευχή.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σημειώνει:» Γι’ αυτό και από την αρχή, δημιουργώντας ο θεός τον άνθρωπο αμέσως τον έφερε και τον παρέδωσε στα χέρια της νηστείας και σαν σε φιλόστροργη μητέρα και άριστο δάσκαλο της εμπιστεύτηκε τη σωτηρία του».
Με τη νηστεία δεν πολεμούμε μόνο τον διάβολο, αλλά μας ενισχύει στην προσπάθειά μας για την απόκτηση των χριστιανικών αρετών. Είναι παθοκτόνος και όχι σωματοκτόνος.

TOP NEWS