Πολεμική ατμόσφαιρα

  • Dogma
πολεμική ατμόσφαιρα

Σε πολεμική ατμόσφαιρα μας μεταφέρει το αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα. Μας μιλά δηλαδή για τον αγώνα που διεξάγει ο καθένας μας νυχθημερόν με αντίπαλο τον διάβολο. Μας γνωρίζει καλά και μας πειράζει ποικιλότροπα. Αν έχουμε πλέον θέληση καρδιάς και δυνάμεις ψυχής θα τον πολεμήσουμε.

Του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, θεολόγου-διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιώς για το dogma.gr.
Σίγουρα είναι άνισος ο αγώνας μας. Ο διάβολος είναι ισχυρός, ταυτόχρονα είναι και ύπουλος. Δεν είναι όμως και αήττητος αντίπαλος. Για τον λόγο αυτό ο Θεός σπεύδει να μας χαρίσει την πολεμική εξάρτηση για να προφυλαχθούμε και ταυτόχρονα να αγωνισθούμε όταν μας ενοχλήσει. Αν τα αξιοποιήσουμε και ριχθούμε στη μάχη εναντίον του -με  τις όποιες δυνάμεις μας-  τότε θα έχουμε και ζώσα την ελπίδα της νίκης.

Να ο περιγραφόμενος αύριο οπλισμός μας:  ζώνη του χριστιανού είναι η αλήθεια, θώρακας η δικαιοσύνη, υποδήματα την ετοιμότητα για κήρυγμα, ασπίδα η πίστη, περικεφαλαία η ελπίδα σωτηρίας, μάχαιρα ο λόγος του Θεού. Οπλοστάσιο πλούσιο και ικανό να αντιπαλέψουμε τον διάβολο, όσο και όπου πρέπει. ‘Οσο  μένουμε  απροστάτευτοι στο πεδίο  μάχης, τόσο είναι πιο εύκολα  να  βρούνε τον στόχο  τους τα βέλη του και θα χάσουμε  τη ζωή μας εδώ στη γη και τη ψυχή μας  στη μέλλουσα. Στην περίπτωση που μας κάμψει ο πειρασμός θα φταίει  η απερισκεψία  μας. Τότε  θα έχει επιφέρει θανάσιμα χτυπήματα,  θα έχουμε καταλήξει  σε ψυχοσωματικό  όλεθρο.

Μπορεί να έχουμε πτώσεις. Σκοπός είναι να μη χάσουμε τον πόλεμο και ας μη κερδίσουμε κάποια μάχη. Είναι οι στιγμές που δεν πρέπει να αποκάμουμε. Η Εκκλησία μας είναι η αποθήκη του πνευματικού οπλοστασίου μας. Καταφεύγουμε εκεί και μετέχουμε στη μυστηριακή ζωή Της, εκεί ανανεώνουμε δυνάμεις, προκειμένου να επιχειρήσουμε σωστά, να προφυλαχθούμε σωστικά, να αγωνισθούμε σθεναρά.

Ο Κύριος περιμένει για να στεφανώσει τον ηρωισμό μας, να ανταμείψει την επιμονή μας και να επιβεβαιώσει τη νίκη μας. Τον διάβολο μη τον εμπιστευτούμε στο παραμικρό, θέλει τα όπλα μας να αχρηστεύσει. Λυκοφιλίες είναι οι διαθέσεις του εχθρού ή οι καταστάσεις εκεχειρίας που ίσως μας προτείνει με τον τρόπο του. Γίνονται όλα τούτα με πρωταγωνιστές εμάς και ανταγωνιστή τον διάβολο. Τα πάντα μέχρι να υποκύψουμε στην τακτική του. Χωρίς να το έχουμε καταλάβει καλά-καλά θα έχουμε γίνει δούλοι του, θα είμαστε πλέον τα υποχείριά του. Η σωματική φθορά μας και η ψυχολογική ήττα μας είναι δεδομένες. Ο Απόστολος Παύλος αύριο θέλει από το πεδίο των μαχών να βγούμε εμείς οι νικητές, καλά οπλισμένοι, άριστα προετοιμασμένοι. Η άμυνα ανήκει σε εμάς, πολύ περισσότερο μας αξίζει η νίκη.

TOP NEWS