Πρωτ. Ελευθέριος Χρυσοχόος: Ο άνθρωπος δεν περιμένει μαγικά την επέμβαση του Θεού

  • Dogma
Ελευθέριος Χρυσοχόος

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής της συλλήψεως της Αγίας Άννης της μητρός της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ελευθέριος Χρυσοχόος, Γραμματέας του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η αγρυπνία και η ομιλία, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που οργανώνει ο Ιερός Ναός.

Κάθε εορτή της Εκκλησίας μας, έχει τρία σημεία τα οποία πρέπει να προσέχουμε, να μελετούμε και να σκεφτόμαστε, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του.
Το πρώτο σημείο είναι η ιστορική πλευρά, ο χρόνος και τόπος που έλαβε χώρα το γεγονός ή το πρόσωπο που εορτάζουμε. Το δεύτερο σημείο είναι η θεολογική σημασία και σπουδαιότητα του γεγονότος, δηλαδή γιατί έγινε.
Και το τρίτο σημείο είναι το πώς το γεγονός ή το πρόσωπο που εορτάζουμε, θα ωφελήσει εμάς και πως θα αντλήσουμε τα στοιχεία εκείνα που θα εφαρμόσουμε στη ζωή και τον αγώνα μας.
«Η Σύλληψη της Παναγίας από την Αγία Άννα είναι μια εορτή μεγάλη και σημαντική, καθώς είναι η μητέρα εορτή όλων των Θεομητορικών και Δεσποτικών εορτών.
Τα βασικά πρόσωπα της εορτής είναι ο Ιωακείμ και η Άννα, που ζούσαν την ντροπή και το όνειδος, κατά τους Ιουδαίους, της ατεκνίας. Με βαθιά ταπείνωση και παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, πίστευαν πως αν είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κάνουν παιδί, για τον Θεό τα πάντα είναι δυνατά.»
Βλέποντας την πίστη και την ταπείνωση τους ο Θεός, όχι μόνο συγκινήθηκε και άκουσε το υπέρλογο αίτημα τους, αλλά έστειλε και άγγελο να αναγγείλει ξεχωριστά στον καθένα το χαρμόσυνο νέο.
Με την Σύλληψη της Αγίας Άννης, συνέχισε ο π. Ελευθέριος, προχωρεί το σχέδιο της θείας οικονομίας για την γέννηση της Παναγίας και στη συνέχεια της ενανθρωπήσεως του Θεανθρώπου Κυρίου μας.
Σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο του, ο Θεός επιθυμούσε να ετοιμάσει ένα πάναγνο κατοικητήριο για να κατασκηνώσει σε αυτό ο Υιός Του. Σκεύος εκλογής η Θεοτόκος, είναι η πλέον αγνή και τέλεια αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας.
«Και ενώ συνελήφθη και γεννήθηκε όπως όλοι μας, αξιώθηκε να καταστεί κατά σάρκα Μητέρα του Υιού του Θεού και κατά πνεύμα μητέρα όλων μας.
Η Εκκλησία μας τονίζει ότι με την σύλληψη της Αγίας Άννης, τερματίζεται η στειρότητα της ανθρώπινης φύσης που χωρίσθηκε από τον Θεό δια του Θανάτου.»
Ως προς την σημασία και την ωφέλεια που έχει για εμάς η εορτή, βλέποντας το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα τους οι Άγιοι Ιωακείμ και Άννα, παίρνουμε απαντήσεις για το πώς να αντιμετωπίζουμε και τα δικά μας προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή.
Πρώτα αναφέρουν και αναθέτουν το πρόβλημα τους, τον καημό τους στον Θεό. Το αναφέρουν και το αναθέτουν με πίστη, δηλαδή με πλήρη εμπιστοσύνη στο Θεό, ότι θα κάνει το καλύτερο και θα ενεργήσει με τον τρόπο που ξέρει.
Ο Θεός θα ενεργήσει με την συγκατάθεση και την συνεργασία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν περιμένει μαγικά την επέμβαση του Θεού. Αγωνίζεται κι εκείνος ως συνεργάτης πλέον του Θεού.
Στην περίπτωση των Αγίων Ιωακείμ και Άννας, μας δίνονται τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν ασφαλή όπλα για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, αλλά και θεμέλια του πνευματικού μας αγώνα.
Και αυτά είναι η ταπείνωση, η προσευχή και η νηστεία.
Γι’ αυτό και ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε:
«Έτσι, όταν ο άνθρωπος αναφέρει το πρόβλημα του στον Θεό, με απόλυτη εμπιστοσύνη, με την συγκατάθεση και συνεργασία του, αλλά και με τον πνευματικό του αγώνα, την ταπείνωση, την προσευχή και τη νηστεία, τότε αξιώνεται να γίνει συνεργός του Θεού και να προάγει και ο ίδιος το σχέδιο της θείας οικονομίας και σωτηρίας.
Τέλος, μία επιπλέον διάσταση της γιορτής στην εποχή μας, είναι ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις στο θέμα της σύλληψης των παιδιών και στο πρόβλημα ατεκνίας των ζευγαριών.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Η ομιλία του π. Ελευθερίου:

TOP NEWS