Σκάνδαλο και Χριστιανοί

  • Dogma
σκάνδαλο

Η ύπαρξη και η καλλιέργεια της «έξωθεν καλής μαρτυρίας» είναι ένα από τα νοήματα που εκπέμπει το αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα. Όσα λέγονται ή γίνονται δημόσια εύκολα σχολιάζονται, αμφισβητούνται, απορρίπτονται.

Για το λόγο αυτό ο Απόστολος Παύλος διδάσκοντας τους Κορίνθιους δεν τους φοβίζει, αλλά τους εφιστά την προσοχή. Δεν ήταν μόνοι τους, είχαν περίγυρο και κάθε ενέργειά τους κρίνονταν από κακόπιστους, εύπλαστους και επιπόλαιους συμπολίτες τους. Κριτήριο για τον έλεγχο ήταν η χριστιανική ιδιότητά τους.

Το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς. Επαναλαμβάνεται η συμβουλή προκειμένου να γίνει ουσιαστική και ανυπόκριτη μέριμνά  μας, ιδίως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Κανείς δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο, ακόμα και όσον αφορά τις θρησκευτικές του επιλογές. Έχει παρατηρηθεί ποικιλότροπα και ποικιλόμορφα η αδυναμία των χριστιανών να αξιοποιήσουν το Βάπτισμά τους για την προσωπική τους σωτηρία. Αντίθετα η προφανέστατη διάσταση υποχρεώσεων και εκδηλώσεων έχει γίνει κατά καιρούς αιτία σκανδάλου για πολλούς και αφορμή αποστασίας για αρκετούς.

Εκκλησιασμός και χριστιανική ζωή μπορεί να μην είναι λόγος επιβολής, όταν είναι όμως όροι επιλογής οφείλουν να είναι μεστοί ειλικρίνειας και αποστασιοποιημένοι από εγωισμούς, ψεύδη και υποκρισίες. Όταν και επειδή υπάρχουν τα μειονεκτήματα αυτά, οι χριστιανοί εκθέτουν την πίστη τους και εκθέτονται ως ανεπαρκείς. Αν και δηλώνουν ορθόδοξοι αρκετοί, ζουν και κινούνται σαν να μην άκουσαν περί του Ιησού.

Οφείλουμε να αναλογισθούμε την ευθύνη μας και ανάλογα να πολιτευτούμε. Κάθε ενέργεια  των όσων δηλώνουν ή δείχνουν ότι θρησκεύουν έχει αντίκτυπο στην πίστη ή την απιστία, στην αποδοχή ή την αποστροφή, στην αποχή ή την πολεμική πολλών και διάφορων. Οι καλόπιστοι λιγοστεύουν και οι αμερόληπτοι χάνονται. Αντίθετα, οι κυνηγοί λαθών και παθών των -κατά τ’ άλλα συνειδητών- χριστιανών υπερπερίσσευσαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν είναι ανάγκη ο άλλος να είναι άπιστος, άθεος ή αιρετικός για να καυτηριάσει την ανακολουθία πίστης και πράξης όλων μας.

Αύριο το αποστολικό ανάγνωσμα θα μας υπενθυμίσει ότι μας παρακολουθούν αρκετοί. Κάποιοι ψάχνουν για άλλοθι, άλλοι για αποδόμηση αισθημάτων και κάποιοι θα επικαλεσθούν κλονισμό της συνείδησής τους. Αν προσέξουμε τι λέμε και τι κάνουμε. Το σκάνδαλο από τους χριστιανούς προξενεί μεγαλύτερη ζημιά από την γροθιά των εχθρών της Εκκλησίας του Χριστού.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS