Σωστή συμπεριφορά

  • Dogma
νηστείας

Σωστή συμπεριφορά, Κυριακή της Τυρινής, του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου, Διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιώς, για το dogma.gr.

 

Η  «επίσκεψή» μας στον πρόναο  της περιόδου του Τριωδίου  έληξε  και από μεθαύριο, Καθαρή  Δευτέρα,  αρχίζει   η «ξενάγηση»  μας  στον κυρίως  Ναό, αυτό  της  Αγίας  Τεσσαρακοστής, με τελικό  σκοπό να  «εισέλθουμε» στο Άγιο Βήμα, στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Σπουδαίο μέσο διαδρομής και προετοιμασίας  είναι και η νηστεία. Οι παρεξηγήσεις, οι παρατυπίες  και οι παρερμηνείες  για την περίοδο αυτή είναι αρκετές. Αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα.  Δεν επιτρέπεται  όμως  να μην τις φωτίσουμε από  το φως  της ορθόδοξης  αλήθειας,  πραγματικότητας και διδασκαλίας.  Ο  Απόστολος Παύλος   θα επιχειρήσει  αύριο στη Θεία Λειτουργία να μας  συστήσει έναν οδηγό  σωστής συμπεριφοράς  για την επόμενη εκκλησιαστική   περίοδο. Τον έχουμε απόλυτα ανάγκη, ιδίως οι λεγόμενοι «θρησκευόμενοι».

Οι ερχόμενες  σαράντα ημέρες   κρύβουν  ευκαιρίες  σημαντικές  ώστε να αλλάξουμε  συνήθειες  βλαβερές  για την ψυχή  και  το σώμα μας. Ο πειρασμός θα είναι ο μεγάλος αντίπαλός μας και δε θέλει να οργανώσουμε  τη ζωή μας  κατά Χριστό, αλλά εναντίον  Του. Οι θεόπνευστες  συμβουλές  του Αγίου  Παύλου θα μας βοηθήσουν  να  ωφεληθούμε, για να μη κατακριθούμε∙  να βιώσουμε, όχι να περιφρονήσουμε∙  να περιφρουρήσουμε, παρά να θρηνήσουμε.  Ο συνδυασμός   νηστείας  τροφών και συνηθειών είναι ο άριστος  δρόμος για να βαδίσουμε  την επόμενη περίοδο, αλλά  και πάντα.  Είναι  δύσκολος ο δρόμος,  δεν μπορεί  να  απόσχουμε από  υλικές  τροφές,  αλλά  να κατατρώμε υπολήψεις  ανθρώπων. Δεν πρέπει να  καταφύγουμε  σε  επιλεκτική εγκράτεια  αυτή που δημιουργεί  την ψευδαίσθηση  της  νηστείας και που  στην ουσία είναι σκέτος ωφελισμός.

Η διαγωγή μας πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά  της  κοσμιότητας, εκείνης που θα   μας  οδηγήσει  στην αγαθή  συνύπαρξη με άλλους αδελφούς μας.  Η ψυχική ηρεμία ευνοεί τόσο  εμάς όσο κα τον περίγυρό μας και αντίστροφα. Γίνεται πηγή έμπνευσης και αφορμή δημιουργίας. Τα φαγοπότια  μπορεί να μας  ικανοποιούν,  ταυτόχρονα  μας κάνουν  κοιλιόδουλους και είναι εύκολα να φέρουν την οινοποσία και όχι μόνο.  Η σωματική μας υγεία τότε βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το να παραφερθούμε -λόγω μέθης-  είναι εύκολο, θα χαλάσουμε  όμως τις  σχέσεις μας με Θεό και ανθρώπους.

Το ίδιο επικίνδυνο  (θα ακούσουμε  στο αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα)  είναι να διάγουμε ασύδοτη και ακόλαστη ζωή. Οι φιλονικίες μας χαρακτηρίζουν ως  εριστικούς   έως και επικίνδυνους. Εφάμαρτη είναι η ικανοποίηση μόνο   προσωπικών επιθυμιών μας, σίγουρα θα αδικήσουμε άλλους στην προσπάθειά μας αυτή.  Τα παραπάνω είναι οι κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγουμε  για να αποδείξουμε  ότι είμαστε  εγκρατείς  στα δύσκολα και έξυπνοι στα ύποπτα. Ταυτόχρονα  δεν  ασκούμε κανενός  είδος  κριτική για την πνευματική ή μη ζωή κανενός,  συγκρίνοντάς  την αρκετές φορές  με τις  προσωπικές  μας δήθεν κατακτήσεις. Ο φαρισαϊσμός των συνειδητών τάχα  χριστιανών  είναι επικίνδυνος, επιλήψιμος, και έντονος, ακόμα και  από την δεδηλωμένη αθεΐα άλλων.

Οφείλουμε να ξέρουμε  ποιοί είμαστε και τι κάνουμε. Το μέτρο  δεν έβλαψε,  αντίθετα ωφέλησε,  καρποφόρησε,  συνέτισε αρκετούς.  Ο Θεός μας δέχεται  όλους αρκεί  να συνειδητοποιήσουμε και όχι να  ωραιοποιήσουμε τις  αστοχίες μας. Μετανοιωμένοι να  προτρέξουμε  στην αγκαλιά Του  ως παραστρατημένα  παιδιά προς τον στοργικό πατέρα.  Η κρίση  ανήκει  μόνο σ’ Εκείνον  ως  αναμάρτητος  και δίκαιος που υπάρχει.  Έχει και μας δείχνει  τεράστια αποθέματα  αγαπητικότητας,  ανεκτικότητας και συγχωρητικότητας.

Εμπόδια  θα βρεθούν σίγουρα στην πορεία μας. Θα τα τοποθετήσει ο διάβολος και άνθρωποι-όργανά του. Μην αποκάμουμε, μη πισωγυρίσουμε, μη δειλιάσουμε.  Θα τα ξεπεράσουμε  με προσευχή, με  την έντονη λειτουργική ζωή της  Αγίας  Τεσσαρακοστής και με την μετάνοια. Τότε ο καιρός μας  θα καταστεί εύκολος,  βατός και ευλογημένος. Με τις προαναφερθείσες θετικές παραμέτρους ο αγώνας μας  θα  στεφθεί  από τον Κύριο με σωτηρία, με καταξίωση, με ανά(σ)ταση.

TOP NEWS