Θαύμα μετά το θαύμα

  • Dogma
θαύμα

Λίγες  ημέρες  μετά την  αναγγελία   στις γυναίκες  από τον Άγγελο  ότι το   μνημείο  του Κυρίου είναι άδειο,   αφού Εκείνος  αναστήθηκε,  το αποστολικό  ανάγνωσμα  μας  θυμίζει  άλλο ένα  θαύμα που σημαντικό λόγο  έχει πάλι Άγγελος. Το συναξάρι αύριο της  Εκκλησίας μνημονεύει την περίπτωση του μεγαλομάρτυρα  Γεωργίου. Η ηλικία, η πίστη, η ρωμαλεότητα, η αποφασιστικότητα  ήταν τα στοιχεία που μας τον συστήνουν άριστα.

Έχοντας τα εχέγγυα  έδωσε την ζωή του, όχι για  μια αφηρημένη ιδέα, αλλά γιατί είχε   συγκεκριμένη σκοποθεσία. Να  μη φύγει από τον κόσμο και ας έχει αναχωρήσει σωματικά.  Τα μαρτύρια ήταν μεν  πολλά, ήταν και ικανά για να οριοθετήσουν τον δρόμο  για να συναντήσει  τον Κύριο της  δόξας.  Όχι  πως αυτό το ήθελε ο Κύριος, είχε  όμως ειδοποιήσει  ότι θα έρθουν δύσκολες μέρες και όποιος  αντέξει.

Τη  δραπέτευση  από τη φυλακή του Αποστόλου Πέτρου  με αγγελική  συνεργία  θα ακούσουμε  αύριο  πριν  το Ευαγγέλιο.  Ο Άγιος  Γεώργιος   πρόλαβε   και έκανε τη προσωπική του   φυγή  από τα   είδωλα  χωρίς   να υπολογίζει  θέση, ηλικία, ζωή.   Έκανε  υπεύθυνα  τις επιλογές  του, έσπασε   τα δεσμά που ήθελε  να του βάλει ο περίγυρός του και έφτασε  στο φρικτό μαρτύριο.

Νεολαία έχουμε και εμείς σήμερα.  Είναι όμως  φυλακισμένη  πότε  εκούσια,  πότε ακούσια ,  στα δεσμωτήρια  των ναρκωτικών,  της κραιπάλης,  της  άρνησης, της  αναρχίας, του μηδενισμού.  Άλλες φορές  την οδηγούμε σ΄   αλλά και ισχυρά  δεσμά, σαν αυτά της  ανεργίας, της  ξενιτειάς,   της απαξίωσης,  της  περιφρόνησης,  της  στοχοποίησης   για  ότι κακό  συμβαίνει  στην κοινωνία μας.   Ξεχνούν αρκετοί  ότι και οι  δύο παραπάνω περιπτώσεις   φυλακής έχουν βάλει  τη σφραγίδα τους οι μεγαλύτεροι  στην ηλικία,   στη θέση,   στην υπευθυνότητα.

Κάποια ημέρα  θα γίνει σίγουρα το θαύμα.  Θα  απελευθερωθούν τα νιάτα από τις αλυσίδες που τα κρατούν  δέσμια   στην παραίτηση,  στη  ραστώνη,  στην απογοήτευση.  Θα κάνει την επανάσταση  της και φεύγοντας  άρον-άρον από τη φυλακή θα απευθύνει δριμύ  κατηγορητήριο σ΄ όσους  την καταδίκαζαν  ποικιλότροπα  μέχρι χθες. Θα είναι  βαριές  οι  κουβέντες  που θα ακούσουν  όπου αν βρίσκονται οι υπαίτιοι.

Θαύμα  στο θαύμα  θα μάθουμε αύριο. Είναι η απελευθέρωση  του  Απόστολου  Πέτρου, ενώ ήδη  ζούμε  στο θαύμα της  θριαμβευτικής Έγερσης του Ιησού.  Την ίδια  χαρά θα έχει  και η νεολαία   του τόπου μας όταν οι οραματισμοί της γίνουν πράξη. Αν  αξιοποιήσουμε  την  υπομονή  που είχε ο Απόστολος.  θα  ζήσουμε κάποια στιγμή και τη χαρά της δικαίωσης,  πάντες∙  μεγαλύτεροι και νεώτεροι.   Τα προβλήματα  δεν θα  πάψουν να υπάρχουν, ας έχουμε όμως την ελπίδα ότι δεν θα  μείνουμε  ισόβια  δέσμιοι τους.   Όπως  ο  Απόστολος Πέτρος,   έτσι και εμείς.

Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου,

θεολόγου, διδάσκοντος του Παν/μιου Πειραιώς, για το ΔΟΓΜΑ.gr

TOP NEWS