Θεάνθρωπος

  • Dogma
Θεάνθρωπος

Έναν κίνδυνο θα ακούσουμε να επισημαίνει αύριο ο Απόστολος Παύλος και που ελλοχεύει παντού και σ’ όλους μας. Ο λόγος αφορά τη σκέψη μας. Σαν χώρος είναι ορθάνοικτος σε κάθε επιρροή, μπορεί κάθε ώρα και στιγμή να εισέλθει κάθε πειρασμός, κάθε λογισμός, κάθε άποψη. Είναι εύκολα προσβάσιμη. Πρέπει πλέον να έχουμε τις αντιστάσεις, τις γνώσεις και την ετοιμότητα να αντιληφθούμε και να διαχωρίσουμε το λάθος από το σωστό.

Αρχίζοντας η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του σωτηριολογικού έργου του Θεανθρώπου Χριστού και το αποστολικό ανάγνωσμα σπεύδει να μας ξεκαθαρίσει ότι, υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούμε από ανθρώπινες θεωρίες εκείνες που οδηγούν σε λαθεμένη αντίληψη, γνώση και πίστη.

Ο διάβολος θέλει να μη γνωρίζουμε ακριβώς τι πιστεύουμε για να μπορέσει αυτός να μας κερδίσει. Εμείς πλέον θα χάσουμε την αρμονική σχέση με τον Θεό, αφού θα έχουμε εσφαλμένη άποψη περί Αυτού και πώς Τον προσεγγίζουμε. Η άγνοια και η διαστροφή της πραγματικότητας εξυπηρετεί μόνο τον πειρασμό που οδηγεί σε αίρεση, σε αποστασία, σε όλεθρο.

Ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Είναι Θεάνθρωπος! Το διακηρύσσει η Εκκλησία και μ’ αυτή την αδιαμφισβήτητη αλήθεια πορεύεται στους αιώνες. Αντίθετα, αν κάτι από παραπάνω δεν τα αποδεχθούμε έμπρακτα, τότε  βαδίζουμε σε λάθος δρόμο, ανθρώπινης επινόησης και ύποπτης προέλευσης.

Η σκέψη είναι ο προθάλαμος των πράξεων. Αν αφήσουμε στο μυαλό μας έναν βλάσφημο ή πονηρό λογισμό, τότε υπάρχει ο βέβαιος κίνδυνος να γίνει ψευδοδιδασκαλία έως και αμαρτία. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τις ρωγμές που υπάρχουν, να τις διορθώσουμε στο έπακρο ώστε να μην βρούν εγκαίρως είσοδο, να περιφρουρήσουμε την ύπαρξή μας απ’ απόψεις περί Χριστού που έχουν ποτισθεί από παραποίηση, διαστροφή και ιδιοτέλεια.  Ότι ακούμε, δεν είναι και το ορθόδοξο και ότι πλάθουμε στο μυαλό μας δεν είναι και το αληθινό. Η  Εκκλησία πάντα έχει τα κριτήρια, διατηρεί το δικαίωμα, ασκεί την κατήχηση.

Έχουμε ευθύνη έναντι της σωτηρίας της ψυχής μας, αν θα καταφύγουμε στην υπεύθυνη γνώση περί  Χριστού ή  σ’ ότι εμείς δημιουργήσουμε για σωστό,  επειδή ίσως και έτσι μας συμφέρει. Θύματα απάτης ίσως βρεθούμε πρώτα από τους δικούς μας αυτοσχέδιους στοχασμούς, θεολογικές ακροβασίες ή από άλλα δήθεν μαθήματα. Η καταστροφή είναι μοιραία το τέλος αυτής της πορείας.

Ας διαλέξουμε με ωριμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα την οδό του αγώνα για την απαλλαγή μας από την αμαρτία. Να κατανοήσουμε υπεύθυνα ποιόν, πού και γιατί  θα πιστεύουμε καρδιακά και θα λατρεύουμε θερμά: τον Χριστό! Να Τον ανταμώσουμε στην Εκκλησία, εκεί είναι και παραμένει ο μόνος θεματοφύλακας της αλήθειας, της διδαχής, της λύτρωσης.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS