Θεραπεία και Σωτηρία

  • Dogma
θεραπέια

Θεραπεία και Σωτηρία, του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλυ, Θεολόγου-Διδάσκοντος Παν/μιου Πειραιώς, για το ΔΟΓΜΑ.gr.

Τα αδέλφια  Κοσμάς και Δαμιανός (που θα θυμηθούμε αύριο),  έζησαν στην  Ρώμη τον 3ο αιώνα μ. Χ.  Οι διωγμοί κατά των χριστιανών είναι αυτοί που  χαρακτηρίζουν  τους χρόνους και τον τόπο. Ανάμεσα  στις πολλές  γνώσεις που έλαβαν  ήταν και η ιατρική επιστήμη. Ταυτόχρονα  μέσω του εργασίας τους έκαναν και ιεραποστολή. Ήξεραν ότι η θαυματουργία τους οφείλονταν στον Κύριο, για αυτό την πίστη σε Εκείνον ζητούσαν από τους ιαθέντας.

Θεράπευαν σώματα και έσωζαν ψυχές,  έκαναν  λειτούργημα και όχι εργασία.  Πρόσφεραν πολλά και δεν ελάμβαναν  τίποτα, γι’ αυτό και η εκκλησιαστική συνείδηση   τους  συμπεριέλαβε  δίκαια στους  Αναργύρους  Αγίους.  Η  θαυματουργία τους έρχεται μέχρι  τους καιρούς μας  ως απόδειξη  ότι υπάρχουν  ζωντανοί και δραστήριοι  όπως τότε και ας  μας χωρίζει ο χωρόχρονος.

Αξιοποίησαν γνώσεις και χαρίσματα με φρόνηση, με ταπεινό φρόνημα, με ανιδιοτέλεια, για τον λόγο αυτό και αξιώθηκαν θείων δωρημάτων. Τις δοκιμασίες (λόγω ασθενειών) των συνανθρώπων τις έκαναν ευκαιρία διδαχής και αφορμή για κατήχησης. Χάριζαν όχι μόνο την επίγεια ζωή, αλλά τους μιλούσαν και τους προετοίμαζαν για την όντως ζωή.  Έζησαν στην γη δημιουργικά, έφυγαν από τον κόσμο αυτό μαρτυρικά. Ο φθόνος  και η ζήλια του ίδιου του δασκάλου τους ήταν τέτοιου βαθμού ώστε να είναι  εκείνος τους σκότωσε.

Ζωντανά  παραδείγματα  αγιότητας  τιμάμε την  πρωτομηνιά  του Ιουλίου. Δεν   τα  βρίσκουμε εύκολα γύρω μας, ούτε και τα  αξιοποιούμε  πάντα.  Η αντίστασή τους  δεν εξυπηρετεί  την μικροπρέπεια των καιρών μας  και των  εκούσια φλυαρία  κάποιων. Για  τον λόγο αυτό και η τιμή σε εκείνους μη περιορίζεται μόνο σε πανηγύρια κοσμικά και σε γιορτές επιφανειακές. Να θυμόμαστε πάντα  ότι,  οι αύριο εορταζόμενοι Άγιοι Ανάργυροι ξεχώρισαν  όχι  για  ότι ήταν , αλλά για τα όσα έκαναν.

TOP NEWS