Β’ Κυριακή νηστειών: Προειδοποίηση

  • Dogma
Προειδοποίηση

Η εποχή μας αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη διακίνηση ιδεών, ειδήσεων, πληροφοριών, μέχρι που φθάσαμε στην αρνητική πλευρά τους, αυτή της ιδεοληψίας, των «κακών  νέων», της παραπληροφόρησης, αντίστοιχα. Δεν ξέρει ο άνθρωπος να διαχειριστεί την ειδησεογραφία λόγω ποσότητας, γι’ αυτό και μεταβάλει εύκολα την ποιότητά της. Η ιδεολογική παγκοσμιοποίηση είναι στα πρόθυρα της συνείδησης του καθενός μας, ακόμα και των χριστιανών.

Του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιως, για το dogma.gr.
Ο Απόστολος Παύλος αύριο θα μας προειδοποιήσει ότι αν δεν προσέξουμε τον βομβαρδισμό των διδασκαλιών που δεχόμαστε διαρκώς, υπάρχει περίπτωση να χάσουμε την ψυχή μας. Αναπόφευκτη θα είναι η άνευ όρων και ορίων παράδοσή μας στον ιδεολογικό καταιγισμό που συμβαίνει γύρω μας και τις περισσότερες φορές μας βρίσκει απροετοίμαστους, ανυπεράσπιστους, ανενημέρωτους με κατάληξη την πτώση μας. Η περί της σωτηρίας μας εκκλησιαστική διδαχή είναι δεδομένη και μας αναμένει να την ακολουθήσουμε πιστά.

Πρέπει να προσέξουμε τα θρησκευτικά κηρύγματα τα οποία ακούγονται, είναι όμως ορθόδοξα; και αν είναι τέτοια, ποια είναι η πηγή τους; και αν την γνωρίζουμε πρέπει να διακρίνουμε την διάθεσή τους. Όπως στα φάρμακα που μας δίνει ο γιατρός διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες, γιατί ένα λάθος λήψης τους μπορεί και να μας θανατώσει∙ το αυτό πρέπει να σκεφτούμε για τον λόγο περί του Θεού που  εκφέρουν αρκετοί και να εξετάσουμε υπεύθυνα αν είναι οι κατάλληλοι ποικιλόμορφα.

Το κήρυγμα που έχει αγιολογικές, πατερικές και υμνολογικές αναφορές είναι το μόνο ορθόδοξο. Ταυτόχρονα αυτό που εκφωνείται με διάφορους τρόπους στον χώρο του Ναού είναι αυτό που ελέγχεται για το σκοπό του, για την καταλληλότητα του περιεχομένου του, για την αρτιότητα του ιεροκήρυκα. Ο λόγος που διαθέτει την επισκοπική άδεια είναι και ευλογημένος και αποδίδει καρπούς πολλούς, κυρίως οδηγεί στη σωτηρία. Το αλάτι μοιάζει πολύ με την ζάχαρη, διαφορετικός όμως ο σκοπός τους  και το αποτέλεσμα της χρήσεώς τους. Ας προσέξουμε το ξεστράτισμά μας από την οδό της αλήθειας, γιατί θα απολέσουμε ψυχή και ζωή. Ως συνηγόρους στις επιλογές μας έχουμε αναντίρρητα όσους άκουσαν τον έγκυρο εκκλησιαστικό λόγο και τον ενέταξαν έγκαιρα στη βιωτή τους.

Η αποστολική προειδοποίηση που θα ακουσθεί αύριο είναι σαφέστατη. Αφορά μάλιστα πολύ περισσότερο τους  χριστιανούς που ενώ έχουν την διάθεσή να μάθουν και ζήλο για να εφαρμόσουν, γίνονται θύματα επιτηδείων, είτε αιρετικών παραφυάδων, είτε παραθρησκευτικών κινήσεων, είτε παρεκκλησιαστικών συνάξεων. Η περιφρούρηση των πνευματικών συμβουλών που έχουν λάβει είναι ιερή υποχρέωσή τους και σωστική επιλογή τους. Προσωπικό έργο στην Εκκλησία ισοδυναμεί με εωσφορικό εγωισμό, γι΄ αυτό και είναι κατακριτέο και δεν πρέπει να υφίσταται.

TOP NEWS