Ζωντάνια και Αλήθεια

  • Dogma
πίστη

Το αυριανό συναξάρι θυμάται, μεταξύ άλλων, την μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και δεν θα μπορούσε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας να μην έχει αναφορά σ΄ εκείνη. Θα ακούσουμε λοιπόν να μιλά περί πίστεως, ότι είναι η διαφορά των εποχών πριν και μετά την Γέννηση του Χριστού.

Γίνεται για όλους μας πλέον αφορμή για να καταθέσουμε την δική μας αγωνιστική διάθεση την οποία αν δεν  έχουμε, να την αποκτήσουμε∙ αν την διαθέτουμε, να την διατηρήσουμε.

Η πίστη αναμφισβήτητα είναι η κινητήριος δύναμη για να προχωρήσει ο χριστιανός για να αντιπαρατεθεί σε κάθε μορφής είδωλα και να μείνει σταθερός σ΄ όσα έμαθε και αποδέχθηκε. Η πίστη μπορεί να μη ζυγίζεται ή να μετριέται, μη ξεχνάμε όμως τη θέληση που κρύβει∙ αυτή που φτάνει στα θαύματα, που τολμά την αντιπαράθεση και αγγίζει ακόμα και το μαρτύριο. Χάρη στη πίστη στον Κύριο θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και το κήρυγμα της ισότητας που θ΄ ακούσουμε αύριο. Για όλους ήρθε Εκείνος στη γη, κήρυξε, έπαθε και αναστήθηκε. Οι διαχωρισμοί με βάση το φύλο, την καταγωγή, την εθνικότητα ανήκουν σ΄ άλλους πλέον χώρους και όχι στην Εκκλησία Του. Το απέδειξε η Αγία Βάρβαρα που αν και νέα, μορφωμένη και όμορφη αντιστάθηκε σθεναρά στον θρησκευτικό φανατισμό και φασισμό της εποχής της, ας είχε πηγή αυτόν τον ίδιο τον πατέρα της.

Η τιμώμενη αύριο Αγία είχε ανδρείο φρόνημα και έδειξε γενναίο φρόνημα, έγινε η προσωποποίηση της ισοπολιτείας, ισονομίας και ανεξιθρησκείας όλων των ανθρώπων. Διάλεξε την αιωνιότητα από την πρόσκαιρη ζωή. Υπάκουσε στον Θεό-Πατέρα , παρά τον σαρκικό∙ αυτός που την οδήγησε ακόμα και σε φρικτό μαρτύριο. Η αγάπη του για τα  είδωλα ήταν μεγαλύτερη απ΄ αυτή για την μονάκριβη κόρη του, δυστυχώς.

Μπορεί να μη χρειαστεί να δώσουμε μαρτύριο αίματος σήμερα. Η ανάγκη για κατάθεση μαρτυρίας περί της πίστης μας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Οφείλουμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και να απεμπολούμε τις προκλήσεις και να αντιστεκόμαστε στις προσκλήσεις του κόσμου που δεν αντιλαμβάνεται ότι η πίστη δεν είναι μέσο, αλλά όρος για να είμαστε (και όχι απλά να αυτό-χαρακτηριζόμαστε) καλοί και σωστοί χριστιανοί.

Με πίστη γεμάτη ζωντάνια  και αλήθεια να προχωρήσουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Αγία Βαρβάρα το έπραξε παρά τα νιάτα της.  Η Εκκλησία θα μας το υπενθυμίσει με την αυριανή γιορτή και σε συνδυασμό με το αγιογραφικό ανάγνωσμα. Η μνήμες των Αγίων δεν έρχονται να γεμίσουν τα συναξάρια, τα υμνολογικά βιβλία, τις εόρτιες συνάξεις. Η πίστη δεν είναι θέμα τυπικής απαίτησης ή απλή υπενθύμιση καθήκοντος. Η ζωή της Αγίας Βαρβάρας απέχει τοπικά και χρονικά, με πίστη όμως μπορούμε να την επικαιροποιησουμε, να την δεσμεύσουμε στην καρδιά μας και να την  αξιοποιήσουμε δεόντως και σωστικά.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS