Αφιέρωμα στον Φθιώτιδος Νικόλαο για τα 21 χρόνια Ποιμαντικής διακονίας στη Μητρόπολη

  • Dogma
φθιώτιδος

Ήταν 17 Νοεμβρίου του 1996, όταν η πόλη της Λαμίας καταστόλιστη και λαμπροφορούσα υποδέχθηκε με σύσσωμη την παρουσία των Αρχών, του κλήρου και χιλιάδων πιστών τον νέο Ποιμενάρχη της Θεοσώστου, Αγιοτόκου και Ηρωωτόκου Ρούμελης. Πριν από την επίσημη υποδοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικόλαου στην έδρα της Μητροπόλεως, τη Λαμία, τον Σεβασμιότατο υποδεχθήκαν στα όρια του Νομού Φθιώτιδος οι Αρχές, οι κληρικοί και οι πιστοί της επαρχίας Λοκρίδος, ετοιμάζοντάς του θερμή και λαμπρή υποδοχή σε Μαρτίνο, Λιβανάτες, Άγιο Κωνσταντίνο, Καμένα Βούρλα και Θερμοπύλες.

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, συμπληρώθηκαν 21 χρόνια του Σεβασμιοτάτου στο πηδάλιο της Φθιωτικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος γεννήθηκε το 1948 στην Πλατιά της Τήνου. Σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με τον βαθμό «Άριστα» το 1972. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1973 και πρεσβύτερος το 1975. Διετέλεσε αρχιδιάκονος και ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδας (1973-1975), καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου (1975-1978) και ιεροκήρυκας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου (1975-1984). Μεταφέρθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διετέλεσε διευθυντής Υπηρεσιών και του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας(1984-1996), γενικός διευ­θυ­ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990-1996) και ιεροκήρυκας του Ναού Αγίου Ελευθερίου Άρεως. Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομητορικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος από την Ιεραρχία τον Οκτώβριο του 1996, χειροτονήθηκε στις 6 Οκτωβρίου στον Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως και ενθρονίστηκε στη Λαμία στις 17 Νοεμβρίου 1996.

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 συμπληρώθηκαν 21χρόνια Ποιμαντορίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικόλαου, αλλά ταυτόχρονα 21 χρόνια ακούραστης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση, η εκκλησιαστική εμπειρία και ιδίως το έργο χαρακτηρίζουν τα χρόνια Ποιμαντορίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Σεβασμιοτάτου είναι τεράστιο, καθώς ίδρυσε το Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στη Λαμία, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Σπερχειάδος, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδος, ενώ παρέχει πνευματική στήριξη τροφίμων ιδρυμάτων, ποιμαντική φροντίδα των Τσιγγάνων, των μεταναστών, των φυλακισμένων Δομοκού αλλά και διανέμει τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, παρέχει υποτροφίες φοιτητών Θεολογίας, λειτουργεί γραφείο συμπαράστασης πολύτεκνων ιερέων, τράπεζα αίματος, υπηρεσία συμπαράστασης ασθενών, κέντρα αγάπης, ταμείο αρωγής άμισθων κληρικών.

Η αυθεντική μορφή της αγιοσύνης, που εκπέμπει, οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί γενιές και γενιές στην αγάπη για τη θρησκεία, την Παιδεία, και τον πολιτισμό. Οδήγησε τους νέους στη λεωφόρο της γνώσης, υπολόγισε τον επιστήμονα, τον συμπολίτη, την οικογένεια,τους ηλικιωμένους μα πάνω από όλα τον άνθρωπο. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε στον Ποιμενάρχη πολλά τα έτη!

paraskinio

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

της Σοφίας Χύτου

 

TOP NEWS