«Άγιον Όρος: Πνευματικές Περιπλανήσεις».

  • Dogma
άγιον

Την Τρίτη 20 Ιουνίου το απόγευμα στο πλαίσιο των ΚΓ΄Παυλείων στον Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Κοιμ. Θεοτόκου Αλεξανδρείας, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Προσκυνητών Αγίου Όρους Αλεξανδρείας και Περιχώρων, εκδήλωση με θέμα «Άγιον Όρος: Πνευματικές Περιπλανήσεις».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του συλλόγου Προσκυνητών Αγίου Όρους Αλεξανδρείας.

Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης η νεανική χορωδία του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ζέπη έψαλλε ποικίλους ύμνους προς τιμήν της Θεοτόκου.

Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ.Λουκά Λίλιου << Άγιο Όρος το περιβόλι της Παναγία>> από τον ίδιο τον συγγραφέα και από τον νομικό κ. Νικόλαο Τόλιο.

Στην αίθουσα του επισκοπείου ξεκίνησε την λειτουργία της η φωτογραφική έκθεση με θέμα το Άγιο Όρος. Η έκθεση φωτογραφίας με το θέμα «Άγιο Όρος: Πνευματικές περιπλανήσεις», αποτελεί μία συλλογή φωτογραφιών του συγγραφέα του βιβλίου. Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργήσει έως τις 30 Ιουνίου καθημερινά(πρωί 10:00-12:00 και απόγευμα 7:00 με 9:00).

Την εκδήλωση παρουσίασε με επιτυχία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Αρχιμ.Διονύσιος Ανθόπουλος.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος απέδωσε τα αναμνηστικά των ΚΓ΄Παυλείων.

2106ver1 2106ver2 2106ver

Ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου στην εκδήλωση:

Το Άγιο Όρος υπήρξε πάντοτε ένας τόπος που είλκυε και ελκύει τους πάντες. Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος, ακόμη και αν φθάνει στο Περιβόλι της Παναγίας από περιέργεια· ακόμη και αν δεν πιστεύει· ακόμη και αν αμφισβητεί τα θαύματα και τις διηγήσεις των Πατέρων.
Είναι ένας τόπος ευλογημένος· ένας τόπος που διατηρεί το πρωτόκτιστο κάλλος με τον αγώνα των μοναχών, ένας τόπος που εξαγιάζεται με την προσευχή τους και την παρουσία της Παναγίας και των Αγίων.

Γι ̓ αυτό και οι φωτογραφίες ακόμη από το Άγιο Όρος δεν είναι σαν τις φωτογραφίες από άλλους τόπους. Αποπνέουν μία άλλη ατμόσφαιρα, μία άλλη ευωδία, πνευματική. Γι ̓ αυτό και όταν τις κοιτάζεις δεν θαυμάζεις μόνο το τοπίο, δεν γοητεύεσαι από την ομορφιά του, συγκινείσαι και από αυτό που σού μεταδίδουν οι λιτές και ασκητικές γραμμές τους, η γαλήνη και η ηρεμία του τόπου, το φως που καταυγάζει τα πρόσωπα και τα οικήματα.
Κάθε προσκύνημα στο Αγιώνυμο Όρος είναι ασφαλώς μία πνευματική περιπλάνηση. Και κάθε κοίταγμα εικόνων του Άθωνος είναι και αυτό ένα είδος περιπλανήσεως στο πνεύμα του αλλά και προσωπικής πνευματικής περιπλανήσεως.

Μετόχους της δικής του πνευματικής περιπλανήσεως στο Άγιο Όρος θέλει, λοιπόν, να κάνει και εμάς ο κ. Λουκάς Λίλιος, συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζουμε απόψε «Άγιον Όρος: Πνευματικές περιπλανήσεις», όχι μόνο με το βιβλίο του αλλά και με τις φωτογραφίες της Εκθέσεως, οι οποίες μας παρουσιάζουν το Άγιο Όρος από τη δική του οπτική γω- νία, μας παρουσιάζουν το Άγιο Όρος μέσα από τα δικά του συναισθήματα.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που προσφέρει και σε όσους έχουν εμπειρία του Αγίου Όρους αλλά πολύ περισσότερο σε όσους δεν έχουν να περιπλανηθούν πνευματικά με τα δικά του ματιά και με τη δική του γραφίδα στο Περιβόλι της Παναγίας.

Ευχαριστώ ακόμη και τον κ. Δημήτριο Τόλιο, νομικό, για τη δική του προσέγγιση του «θεατού Άθωνα με τη ματιά του Λουκά Λίλιου», αλλά και τον Σύλλογο προ- σκυνητών Αγίου Όρους Αλεξαν- δρείας και Περιχώρων για τη συν- διοργάνωση της Εκθέσεως και της αποψινής εκδηλώσεως στο πλαίσιο των ΚΓ ́ Παυλείων, και όλους εσάς για την παρουσία σας.
Εύχομαι και η Έκθεση και το βιβλίο να αποτελέσει μια πνευματική περιπλάνηση που θα έχει όμως τέρμα τον Θεό και την Κυρία και Έφορο του Αγίου Όρους, την Παναγία μας.

TOP NEWS