Το Αγρίνιο υποδέχθηκε απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων

  • Dogma
Ιωαννίνων

Απότμημα από το Ιερό Λείψανο του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, υποδέχθηκε στην πόλη του Αγρινίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη επικεφαλής του ιερού κλήρου, των αρχών και του πιστού λαού. Το ιερό λείψανο προσκόμισε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μηττάκος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

agrinioreport.com

Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, κατά την σύντομη προσφώνησή του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για την παραχώρηση του ιερού Λειψάνου, καθώς και τον π. Θεόκλητο που το μετέφερε. Επίσης αναφέρθηκε στην σημασία των Νεομαρτύρων Αγίων, αλλά και στους δεσμούς που συνδέουν την πόλη του Αγρινίου με την Ήπειρο και τα Ιωάννινα, αφού τέσσερις από τους τοπικούς μας αγίους έφθασαν από τα Ιωάννινα στο Αγρίνιο και έλαβαν το στέφανο του μαρτυρίου. Ο Μητροπολίτης επεσήμανε πως «είναι μεγάλη ημέρα για την πόλη του Αγρινίου αλλά και για όλη την Ιερά Μητρόπολή μας. Γιατί δεν ήρθε απλώς ένας επισκέπτης, δεν ήλθε ένας μεγάλος άνθρωπος αξιωματούχος, αλλά ήλθε ο Άγιος Γεώργιος ο νεομάρτυρας. Ο Άγιος που συγκινεί με την αγιότητά του, συγκινεί με το μαρτύριό του, συγκινεί με την ομολογία του και μας διδάσκει εμάς στους συγχρόνους προδοτικούς καιρούς, που λησμονούμε τι έδωσαν αυτοί οι νεομάρτυρες στην πατρίδα και ότι έχυσαν και το αίμα τους για να ελευθερωθεί αυτή η πατρίδα, αλλά και για να δοξασθεί ο Τριαδικός Θεός μας. Δώσανε το αίμα τους γιατί αγαπούσαν τον Εσταυρωμένο και όλους τους ομολογητάς και μάρτυρας. Ένας πρεσβευτής για μας ήλθε σήμερα, που θα σκεπάζει, θα ευλογεί, θα προστατεύει». Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των αρχών και τον πιστό και φιλάγιο λαό για την συμμετοχή τους στην υποδοχή, ενώ συνεχάρη τους ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγρινίου για όλη την προετοιμασία κατά την υποδοχή του ιερού Λειψάνου. Στην αντιφώνησή του ο π. Θεόκλητος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτου Ιωαννίνων και ευχήθηκε ο άγιος Γεώργιος να παραμείνει για πάντα φύλακας και προστάτης της Ενορίας και ολόκληρης της πόλεως του Αγρινίου. Ακολούθησε ο αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

17 19 25 35

Το πρωί της Κυριακής, 14 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου και ενώπιον του ιερού λειψάνου, τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, συλλειτουργούντος του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος ανέλυσε θεολογικά το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, Κυριακής μετά τα Φώτα, αναφερόμενος στον Υιό και Λόγο του Θεού που ήρθε ως Φώς στον κόσμο για να φωτίσει και να αποκαταστήσει τον παραστρατημένο άνθρωπο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος ανέφερε ότι όσο ο άνθρωπος ζούσε στον παράδεισο ήταν όλοφωτος, έχοντας διαρκή κοινωνία με τον Θεό. Μετά την πτώση διεκόπη η ροή της ακτίστου θείας χάριτος και ο άνθρωπος βρέθηκε στο σκοτάδι. Έτσι ο Υιός του Θεού ενηνθρώπησε και ήλθε ως Φώς στον κόσμο, κατέβηκε από τους ουρανούς για να ανεβάσει στους ουρανούς τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ροή της ακτίστου ενεργείας της θείας χάριτος. Έγινε άνθρωπος για να φωτίσει και να δοξάσει την ανθρώπινη φύση και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία του φωτισμού και του δοξασμού σε κάθε άνθρωπο που θα θελήσει να Τον ακολουθήσει και να ενωθεί μαζί Του. Ολοκληρώνοντας το θείο κήρυγμα, ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε ότι όπως ακριβώς έκαναν και οι άγιοι της Εκκλησίας, όλοι οι χριστιανοί καλούμαστε «να γίνουμε ενεργά κύτταρα του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, για να φθάσουμε στην πληρότητα της θείας χάριτος. Να ομοιάσουμε με τον Θεό, ώστε να γίνουμε και εμείς αγάπη, ελευθερία, δικαιοσύνη, έλεος. Να γίνουμε κατά χάριν, κατά δωρεάν, όλα όσα είναι ο Θεός κατά φύσιν, κάνοντας έτσι δική μας αυτή τη θεϊκή ενέργεια που μπορεί να μας μεταμορφώσει και να μας κάνει χριστούς, να μας κάνει να γίνουμε και εμείς φώς για τον κόσμο, να φωτίζουμε τα σκοτάδια της κοινωνίας που δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό». Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την παραχώρηση του ιερού Λειψάνου. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας, τους άρχοντες της πόλεως, τους ιερείς και τον λαό για την υποδοχή και την φιλοξενία.

TOP NEWS