Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κρήτη για την Πανορθόδοξη

  • Dogma
κρήτη

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ επισκέθφηκε την Κρήτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 26 Ιουνίου εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ κατά το ταξίδι του στην Κρήτη συνόδευαν ο  Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο κ. Μιχαήλ Καρλούτσο, καθώς και άλλοι λαϊκοί εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν το συλλείτουργο των Προκαθημένων, το οποίο θα τελεστεί εις τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, Ηράκλειο κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Ηρακλείου. Ακολούθως επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό όπου και συζήτησε ότι αφορά το συλλείτουργο των Προκαθημένων, το οποίο θα τελεστεί την καταληκτήριο ημέρα της Συνόδου, Κυριακή 26 Ιουνίου εις τον Ι. Ναό Αγ. Παύλου της πόλεως των Χανίων, ως και με τον Δήμαρχο Χανίων.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιο, στην έδρα του την Κίσαμο, όπου και επισκέφθηκαν τον Ι. Μητροπολιτικό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία το Ψυχοσάββατο 18 Ιουνίου και Πατριαρχικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως πάντων των μακαρία τη λήξη εργασαμένων υπέρ της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ακολούθως επισκέφθηκαν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι, στην οποία θα τελεστεί, επίσης Θεία Λειτουργία την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και θα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε ημέρα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, με την συμμετοχή των κατά τόπους Εκκλησιών. Μετείχαν, τέλος, διευρυμένης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε εις τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με την συμμετοχή των: Δημάρχων Πλατανιά και Κισάμου, Περιφερειακού Διοικητή Αστυνομίας Κρήτης, Λιμενάρχη Χανίων, Διοικητή Π.Υ. Χανίων, Προέδρου και εκπροσώπων Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Αερολιμενάρχη Χανίων, Γεν. Δντού της ΟΑΚ κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, εκπροσώπων του Στρατού, του Ναυτικού, των Σαμαρειτών Κισάμου, ως και άλλων Φορέων και Αρχών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, χαιρέτισε, καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους Φορέων και Αρχών δια την αποδοχή της πρόσκλησης και αναφέρθηκε εις την σπουδαιότητα του γεγονότος, το οποίο χαρακτήρισε «υψίστης ιστορικής σημασίας που θα σημαδέψει τον τόπο και την ιστορία». Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετέφερε τις ευχές και την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και έκανε αναφορά εις το Πρόγραμμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

«Οι συζητήσεις και εργασίες για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου έχουν αρχίσει από το 1961 για να φτάσουμε εις την πραγματοποίηση της τον προσεχή Ιούνιο στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Το γεγονός ότι χρειάστηκε να παρέλθουν τόσες δεκαετίες συνομιλιών και συζητήσεων είναι ενδεικτικό της σημασίας και σπουδαιότητας της συγκλήσεως της Συνόδου αυτής, καθώς οι Προκαθήμενοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα συσκεφθούν για θέματα που αφορούν τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνον», σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Ακολούθησε διευκρινιστική συζήτηση πρακτικών θεμάτων και αποφασίστηκε εντός ευλόγου διαστήματος να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.

TOP NEWS