Απευθείας Μετάδοση: Θεία Λειτουργία από τον ι. Ν. Αγίου Θεράποντα Θεσσαλονίκης

  • Dogma
Θεράποντας

Απευθείας Μετάδοση Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον άγιο Θεράποντα Θεσ/νίκης προεξάρχοντος του παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Ο Άγιος Θεράποντας είναι μικρασιατικής καταγωγής και τιμόταν ιδιαίτερα στην Μικρά Ασία. Περιόδευσε ιεραποστολικά την Μικρά Ασία καθοδόν προς τα Ιεροσόλυμα και εν συνεχεία στην Κύπρο όπου λόγο της αρετής και των θαυμάτων του τον δέχτηκαν ως Επίσκοπο Κύπρου. Ο Άγιος μαρτύρησε μπροστά στην αγία τράπεζα την ώρα που ιερουργούσε. Τα πολλά θαύματα και ο ιδιαίτερος ρόλος του μαρτυρίου τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κύπρο και στην Μικρά Ασία.


Ο Ναός στην Κάτω Τούμπα θεωρείται συνέχεια ενός μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου που προϋπήρχε στο προάστιο Μπουρνάμπασι της Σμύρνης. Πρώτος πυρήνας της ενορίας ήταν μικρασιατικής καταγωγής και Σμυρναϊκής ιδιαίτερα. Έτσι ήδη από το 1923 ονόμασαν τον πρώτο μικρό ναό με το όνομα του Αγίου. Το 1955 ένας χότζας όπου κράτησε την ιστορική εικόνα του Αγίου από το Μπουρνάμπασι προσέφερε την εικόνα στον εφημέριο του ναού. Η ενορία πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης έχει πολύ έντονο το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο κυρίως με το καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται στους πιστούς και από έκτακτες περιπτώσεις ακόμη έχει αξιόλογο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο. Ως προσφυγικός οικισμός διατηρεί μια πλούσια παράδοση με την συμμετοχή όλων των ενοριτών που είναι δεμένη με την ενορία τους.

TOP NEWS