Από πότε εορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τα Εισόδια της Θεοτόκου

  • Dogma
Ένοπλες Δυνάμεις

Η σημερινή ημέρα, 21η Νοεμβρίου, είναι από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου και η Πολιτεία τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πότε καθορίστηκε αυτός ο διπλός εορτασμός και για ποιο λόγο;

Η 21η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τα «Εισόδια της Θεοτόκου» έχει καθιερωθεί να εορτάζεται και ως «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων», για να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός της ημέρας ξεκίνησε με την επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στην συνεχεία θα τελεσθεί πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παράλληλα, από 18 έως 22 Νοεμβρίου 2017, από 0:900 το πρωί έως 22:00 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σταθμού ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Συντάγματος, θα λειτουργεί εικαστική έκθεση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα ‘’Ελλάδα της Ψυχής μου’’, ελεύθερη στο κοινό.

Ο διπλός αυτός εορτασμός ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974. Πριν από αυτήν την περίοδο της Απριλιανής δικτατορίας (1967 – 1974) οι Ένοπλες Δυνάμεις εορτάζονταν στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από το 1967 και για περίπου επτά χρόνια, η γιορτή μετονομάστηκε σε Ημέρα Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων. Ο εορτασμός της γινόταν κάθε 29η Αυγούστου, ημέρα που έπεσε το 1949 στο όρος Γράµµος της Βορείου Ελλάδος το τελευταίο προπύργιο του αυτοαποκαλούμενου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, γεγονός που οδήγησε στη λήξη του αιματηρού Εμφυλίου πολέμου.

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι, σήμερα, ανήμερα του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθορίστηκε, επίσης, να εορτάζεται με κάθε επισημότητα η οφειλόμενη τιμή στην αποστολή και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων.

φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης:

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων – ΑΓΕΣ: “Είμαστε περήφανοι»

TOP NEWS