Αρχιεπίσκοπος: Έχουμε ανάγκη για μία Παιδεία που τολμά να πιστεύει στον Θεό

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

«Σήμερα οι μαθητές έχουν ανάγκη για μία Παιδεία που νοηματοδοτεί άνευρα και άοσμα εκπαιδευτικά συστήματα επειδή τολμά να πιστεύει σε ένα Θεό αγάπης, που έγινε άνθρωπος επειδή αγάπησε όλους τους ανθρώπους» αναφέρει στο μήνυμά του προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Αθήνας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μία σχολική χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας ξεκινά αύριο, αφού οι αιχμηρές δηλώσεις για την πρωινή προσευχή, αλλά και το μάθημα των θρησκευτικών έχουν δημιουργήσει ένταση στους κόλπους και των δύο πλευρών. Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά τους προς τους Εκπαιδευτικούς του καλεί να καλλιεργήσουν τα παιδιά με αρχές, όπως η αλήθεια, η αλληλεγγύη και η αγάπη.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τους Εκπαιδευτικούς:

Αγαπητοί μου,
«Μη νομίσετε πως και τούτος εδώ που προσπαθεί να σας μιλήσει περνά μία ζωή άκοπη, όλο λόγια γαλήνια και απλά, σαν κι αυτά που κάπου-κάπου σας χαρίζουν ανακούφιση. Η ζωή του είναι γεμάτη δυσκολίες και υπολείπεται των λόγων αυτών. Αν όμως ήταν αλλιώς τα πράγματα, ποτέ δεν θα κατάφερνε να μιλήσει έτσι» 1 .

Επειδή ανήκω σε μία γενιά που μεγάλωσε με μεγάλες δυσκολίες, με την αγωνία του φωτός στα μάτια και τη δίψα στις ψυχές για διδαχή, μπορώ να σας μιλήσω, όπως ο ποιητής, για δύο πολύ σημαντικές λέξεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας: Για την ελπίδα και τη μεταμόρφωση!

Σήμερα τα παιδιά μας, οι μαθητές σας, έχουν ανάγκη για μία Παιδεία που θα γεμίσει την καρδιά τους με ελπίδα, ριζωμένη στην αλήθεια και με ορίζοντα τον άνθρωπο. Για μία Παιδεία που το «αίμα» της θα κυοφορήσει ανθρώπους, οι οποίοι θα συνδέουν τη γνώση με την αλληλεγγύη, την επιστήμη με την κατανόηση και την αποδοχή του άλλου. Για μία Παιδεία που θα είναι απείθαρχη στους αριθμούς των στατιστικών, που θα μεταμορφώνει την εκπαίδευση εγκεφάλων σε καλλιέργεια υπάρξεων. Για μία Παιδεία που δεν θα στοχεύει απλά στην παραγωγή ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά στη διαμόρφωση ανθρώπων με κριτική σκέψη. Για μία Παιδεία που νοηματοδοτεί άνευρα και άοσμα εκπαιδευτικά συστήματα επειδή τολμά να πιστεύει σε ένα Θεό αγάπης, που έγινε άνθρωπος επειδή αγάπησε όλους τους ανθρώπους. Που υπερβαίνει την ανοχή με την αγάπη.

Μένω κοινωνός της πορείας και της έγνοιας σας για τα παιδιά μας που αγαπάμε πολύ.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!
Με θερμές ευχές και πατρική αγάπη
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Ράινερ Μ. Ρίλκε, Ο οδηγός του Ποιητή για τη ζωή

TOP NEWS