Αρχιεπίσκοπος: Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη

  • Dogma
ελλάδα

Συνεχίζει με έντονο ύφος να εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κάνοντας για ακόμη μία φορά λόγο για Ευρώπη της απανθρωπιάς, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα δε μπορεί να αντέξει το βάρος του προσφυγικού.

«Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Μπορεί να πουν ότι είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή των εγκαινίων του κοινωνικού Ιατρείου και φαρμακείου Εδέσσης.

22032016_edess_1

Ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα βρέθηκε στην Έδεσσα, για να τελέσει τα εγκαίνια της Κοινωνικής Δομής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.
Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Πολιτικοί, Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, Συλλόγων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί από όλη την πόλη.
22032016_edess_4 22032016_edess_9 22032016_edess_10
Μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στην ιδέα δημιουργίας της κοινωνικής δομής. «Πριν από πέντε χρόνια, όταν ήμουν Συνοδικό Μέλος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μας κάλεσε και μας πρότεινε να ιδρύσουμε στις επαρχίες μας κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία» εξιστόρησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης συμπληρώνοντας πως «συμφωνήσαμε και αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε πώς θα υλοποιηθεί αυτή η ιδέα. Πριν από δύο χρόνια καταφέραμε και εγκαινιάσαμε το πρώτο κοινωνικό ιατρείο στα Γιαννιτσά και σήμερα με τη βοήθεια των πιστών εγκαινιάζουμε το πολυιατρείο στην Έδεσσα».

ελλάδα 22032016_edess_14

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του έδωσε να βρεθεί σε αυτήν ιστορική πόλη. Αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και στην αξία του έργου και έκανε λόγο για συνεργασία. «Η εποχή μας, καλεί όλους τους φορείς να συνεργαστούμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «σήμερα κυριαρχούν η ανασφάλεια και η φτώχεια και λείπει η αισιοδοξία και το όραμα. Αυτό, όμως, που έγινε εδώ μας προτρέπει να ενωθούμε και να γίνουμε ένα στον αγώνα. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησιαστική Κοινότητα χρειάζεται να ενώσουν τα χέρια τους και προπάντων τις καρδιές τους. Σήμερα βλέπουμε τέτοιες καρδιές. Βλέπουμε τους ανθρώπους που προσπάθησαν, που βοήθησαν για αυτούς που υποφέρουν. Ο τοπικός Ιεράρχης, εξάλλου, δεν είναι κλεισμένος στον εαυτό του, απλώνει την καρδιά του και τα χέρια του προς κάθε κατεύθυνση κι αυτό είναι συγκινητικό» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

22032016_edess_21

Μίλησε, επίσης, για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται καθημερινά από την Αρχιεπισκοπή και τις τοπικές Εκκλησίες και για την αξία του εθελοντισμού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα λέγοντας πως «οι πρόσφυγες που ήρθαν και είναι εδώ δεν θα φύγουν εύκολα και εμείς τους αγαπάμε και τους φροντίζουμε αλλά είναι μεγάλο το βάρος. Δε θα μπορέσει η πατρίδα μας να το αντέξει.

22032016_edess_27

Εκείνοι που υποσχέθηκαν πολλά, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους. Δεν έφυγαν οι πρόσφυγες μόνοι τους. Τους βομβαρδίσαμε εμείς οι πολιτισμένοι, γιατί έχουν καλύτερο οικόπεδο από μας. Τους πιέσαμε, γιατί περιμένουμε να ανακαλύψουμε πολλά στα εσωτερικά της γης. Τους καταδιώξαμε, διότι τα εδάφη τους έχουν αξία. Και έφυγαν και έρχονται να βρούνε την τύχη τους. Και όσοι τους καταδικάσαμε και τους τιμωρήσαμε τους κλείνουμε τις πόρτες. Τους αφήνουμε απ` έξω. Έρχεται, όμως, η ιστορία να δείξει ποιοι έχουν ανθρωπιά και ποιοι απανθρωπιά. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Μπορεί να της πουν ότι είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη. Αγαπάει και προσφέρει και έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα προχωρήσουμε».

22032016_edess_30 22032016_edess_31

Το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος είχε επισκεφθεί το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά συνοδευόμενος από τον ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο. Στην είσοδο της Μονής τον υποδέχθηκαν ο πνευματικός της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κοτσώνης και η Καθηγουμένη Ξένη μοναχή με όλη την ιερά αδελφότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Αρχονταρίκι. Εκεί ο Μητροπολίτης Εδέσσης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στη Μητρόπολη Εδέσσης, στην οποία υπάγεται πνευματικά το Ιερό Ησυχαστήριο. Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του τόνισε ότι ο ευαγγελικός λόγος «Έρχου και ίδε» ανταποκρίνεται άριστα στην πνευματική ατμόσφαιρα του Ησυχαστηρίου και ευχήθηκε γόνιμο πνευματικό αγώνα και ευφρόσυνο Πάσχα στην Καθηγουμένη και στην ιερά αδελφότητα.

Αποστολή για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS