Αρχιεπίσκοπος: Ο άνθρωπος έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης

  • Dogma
λαγκαδά

«Η ζωή μας είναι δύσκολη σήμερα, διότι δεν θεωρούμε τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού, αλλά ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, που μπορεί να εκποιηθεί και να εμπορευθεί» τόνισε εχθές το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την ακολουθία των εγκαινίων του Οίκου Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Νωρίτερα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του πρώτου στην Ελλάδα Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο οποίος και ευρίσκεται στην περιοχή του Ηρακλείου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

09052016_lag_6 09052016_lag_7 09052016_lag_8 09052016_lag_9 09052016_lag_10 09052016_lag_11 09052016_lag_13 09052016_lag_18

Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου, καθώς επίσης και του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου. Παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Προηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, πολλοί ιερείς, καθώς και αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της επαρχίας μας. Μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος που παρευρέθηκαν κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Πατουλίδου, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, της Ένωσης Κεντρώων κ. Αριστείδης Φωκάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και της μαθητιώσης νεολαίας της επαρχίας του Λαγκαδά.

09052016_lag_19 09052016_lag_21 09052016_lag_31

Πριν από την έναρξη του Εσπερινού έγινε η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων, τα οποία και εναποτέθηκαν στην Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος. Προ της Απολύσεως στην σύντομη προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος και είχε την ευγενή καλοσύνη να αποδεχτεί την πρόσκληση και λαμπρύνει με την παρουσία του τελώντας τα εγκαίνια του πρώτου εν Ελλάδι Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες που είχε από τον Γέροντα Πορφύριο.

09052016_lag_36 09052016_lag_38 09052016_lag_39
Στην συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους Αρχιερείς τέλεσε τα εγκαίνια του Φιλανθρωπικού Οίκου Ευγηρίας και Πρόνοιας «Χαραλάμπους Παπέ», του οποίου την θεμελίωση είχε κάνει ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2012 στο Μελισοχώρι. Στον Αρχιεπίσκοπο επεφύλαξαν θερμή υποδοχή οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου, ενώ κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Οίκου Ευγηρίας παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σταύρος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, οι κατά σάρκα συγγενείς του αειμνήστου δωρητού Χαράλαμπου Παπέ καθώς και πλήθος κόσμου.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος και τόνισε ότι σήμερα προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα του έργου της αγάπης της Εκκλησίας, η οποία πάντοτε και συνεχώς κάνει το καθήκον της. «Η διδασκαλία του Κυρίου έχει δύο πυλώνες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «πρέπει ο άνθρωπος με όλη τη δύναμη της ψυχής του να αγαπήσει τον Θεό, να ρυθμίσει τις σχέσεις του τις πνευματικές, και ύστερα να αγαπήσει τον συνάνθρωπο σαν τον εαυτό του. Με αυτές τις δύο εντολές υλοποιήθηκε αυτό το έργο». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας λέγοντας πως «πάντοτε έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της», το οποίο στηρίζεται στην δύναμη του λαού, στο γεγονός ότι ο ένας βοηθάει τον άλλον, ο ένας δίνει το χέρι στον άλλον. Ένα μεγάλο κομμάτι εξυπηρέτησης των ανθρώπων είναι τέτοιου είδους ιδρύματα, όχι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, αλλά χώροι με αξιοπρέπεια. Χρειαζόμαστε χώρους με αξιοπρέπεια. Ο άνθρωπος πρέπει αξιοπρεπώς να ζήσει και να φύγει από αυτή τη ζωή. Περίπου 800 από τα αξιοπρεπή ιδρύματα της χώρας είναι της Εκκλησίας και προστίθεται σήμερα ένα ακόμη. Η ζωή μας είναι δύσκολη σήμερα, διότι δεν θεωρούμε τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού, αλλά ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, που μπορεί να εκποιηθεί και να εμπορευθεί».

09052016_lag_40 09052016_lag_41 09052016_lag_42 09052016_lag_46

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οίκου Ευγηρίας και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

TOP NEWS