Αρχιεπίσκοπος προς Κόπτη Πατριάρχη: Να εμβαθύνουμε σε όσα μας ενώνουν

  • Dogma

«Έχω τη βεβαιότητα ότι πολύτιμες σκέψεις και λόγοι ουσίας θα αναπτυχθούν αμοιβαίως στη διάρκεια της Επισκέψεώς Σας, οι οποίες θα βοηθήσουν να εμβαθύνουμε σε όσα μας ενώνουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποδεχόμενος τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο στην Ιερά Σύνοδο.

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας, ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών.

Στις 10.30 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες και οι Ιεράρχες Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Κοπτών κ. Θεόδωρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος από 8 έως 14 Δεκεμβρίου.

3987316 3987318 3987319 3987320

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφού καλωσόρισε εξ ονόματος του πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Μακαριώτατο Πατριάρχη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία Σας εδώ προσλαμβάνει μείζονα αξία σε περίοδο εξαιρετικά ταραγμένη και κρίσιμη. Στις μέρες μας ο άνθρωπος αναζητεί απεγνωσμένα αγαθούς συνομιλητές, πνευματική ανταπόκριση και εύδιους λιμένες μέσα στην κλύδωνα της Ιστορίας. Έχω τη βεβαιότητα ότι πολύτιμες σκέψεις και λόγοι ουσίας θα αναπτυχθούν αμοιβαίως στη διάρκεια της Επισκέψεώς Σας, οι οποίες θα βοηθήσουν να εμβαθύνουμε σε όσα μας ενώνουν.

3987369 3987368 3987348 3987346 3987344 αρχιεπίσκοπος

Σήμερα, δυστυχώς η καθ’ Υμάς Εκκλησία ως και άπασα η Μέση Ανατολή γίνονται συχνά αποδέκτες βιαίων εκφράσεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που θέτουν σε δοκιμασία το πιστό ποίμνιο Υμών, το οποίο όμως δίδει εμπράκτως μαρτυρία Χριστού. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά των έκπαλαι αγαθών αισθημάτων προς τον πιστό λαό Σας, ίσταται προς Υμάς αλληλέγγυος. Η Ιερά ημών Σύνοδος, συναισθανόμενη την τραγικότητα και τη βαρύτητα των βιαίων πράξεων εις βάρος των εις Χριστόν πιστευόντων, απηύθυνε προ πολλού έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, εκφράζουσα την ανησυχία Της για τις επαπειλούμενες τύχες των διωκομένων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και εκήρυξε την Έκτη Εβδομάδα των Νηστειών του παρελθόντος έτους Εβδομάδα προσευχής υπέρ αυτών».

3987322 3987324 αρχιεπίσκοπος

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Κοπτών κ. Θεόδωρο την ιερή εικόνα του Αποστόλου Παύλου, ως ενθύμημα της επισκέψεώς του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Κοπτών κ. Θεόδωρος, ευχαρίστησε αρχικά για την εγκάρδια υποδοχή και συνέχισε σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχομεν κοινήν Ιστορίαν και κληρονομίαν, καθώς επίσης γενεάς και γενεάς, αι οποίαι έζησαν εις τας δύο χώρας μας, ώστε αι ομοιότητες και τα κοινά μεταξύ μας να είναι πλέον πολύ περισσότερα από τυχόν σημεία διαφοράς ή διαφωνίας. Εκ μέσης καρδίας ευχαριστούμεν Υμάς, Μακαριώτατε, δια την πολύτιμον μεσολάβησίν Σας εις το θέμα της αναγνωρίσεως της Κοπτικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ομού μεθ’ ετέρων έξι Χριστιανικών Εκκλησιών, υπό του ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά μήνα Οκτώβριον του έτους 2014. Επίσης, ευχαριστούμεν Υμάς δια τον ανθρωπιστικόν σας ρόλον εις την παροχήν βοηθείας προς πρόσφυγας προερχομένους εκ χωρών πολέμου και καταστροφής. Προσθέτομεν εις το σημείον αυτό ότι θα ηδύνατο και η εν Ελλάδι Κοπτική Ορθόδοξος Εκκλησία να συμβάλει εις την παροχήν βοηθείας προς τυχόν νέους πρόσφυγας».

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προσκάλεσε στην Αίγυπτο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και του προσέφερε την εικόνα της Φυγής εις Αίγυπτον.

3987340 3987338 3987335 3987334

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS