Αρχιεπίσκοπος στην εορτή των Θεοφανείων: Να διορθώσουμε τα λάθη μας

  • Dogma
θεοφανείων

«Να παραδεχτούμε τα λάθη μας, να τα διορθώσουμε και να προχωρήσουμε στον καινούργιο χρόνο με προσοχή ξεχνώντας τα κακά που έφερε το 2015» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από την παραλία του φλοίσβου, αμέσως μετά τον Καθαγιασμό των Υδάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος εφέτος, την εορτή των Θεοφανείων, αποφάσισε να τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και όχι στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, όπως συνήθως.

θεφανείων

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ήθελε να τιμήσει τον τοπικό ιεράρχη για την πρόσκληση, αλλά φέρεται να ήθελε να εκφράσει και την πικρία του για την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Η απόκλιση του Μητροπολίτη Πειραιώς από τη σεμνή θέση της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας ενόχλησε ιεράρχες, αλλά και την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

θεφανείων

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας: «Η έλευσή σας στο Παλαιό Φάληρο και την ιερά μητρόπολη μας διατρανώνει την ενότητα της Αγίας μας Εκκλησίας και εκφράζει τον ιερό σύνδεσμο αγάπης των ποιμένων και του χριστιανικού πληρώματος».

θεφανείων

Με σοβαρότητα και σύνεση ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης έστειλε σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αξία των εκκλησιαστικών παραδόσεων, που κάποιοι σήμερα προσπαθούν να αλλοιώσουν. «Κάποιοι δυστυχώς ακόμη και μεταξύ των τα πρώτα φερόντων ειρωνεύονται και χλευάζουν η και επιδιώκουν να αφανίσουν, όμως Εστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθʼορά» είπε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κρατώντας μία ήπια, αλλά σταθερή στάση απέναντι σε οτιδήποτε εναντιώνεται στους θεσμούς και στις θέσεις της Εκκλησίας.

θεφανείων

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης και μιλώντας για τη σημερινή εορτή τόνισε πως είναι «η φανέρωση του Φωτός του Κυρίου μας σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά φώτα, από πολλές πλευρές, αλλά όπως είπε και ένας μεγάλος ποιητής μας, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πολλά φώτα, αλλά το φως είναι ένα, ο Ιησούς Χριστός».

Συμφώνησε με τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης και παρακάλεσε, τοπικούς άρχοντες και λαό να προσεύχονται, ώστε να μην περπατάμε στο σκοτάδι, το οποίο σήμερα είναι διάχυτο. «Βλέπουμε ότι ο λαός μας δεν έχει αισιοδοξία, μήνυμα ελπίδας, δυνατότητα να αναπτύξει το όραμά του. Αυτές τις δύσκολες ώρες μας λείπει το φως του Ιησού Χριστού. Είναι λυπηρό ότι πράγματα Θεόδοτα, στα οποία στηρίχθηκαν γενιές μας και αναστήθηκαν έχουν μπει στο περιθώριο της ειρωνείας, της περιφρόνησης ή της αγνοίας».

θεοφανείων

θεοφανείων

θεοφανείων

Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς «να κάνουμε μία προσπάθεια προς τη σύνεση, προς τη σοβαρότητα, προς το Φως, τον Ιησού Χριστό τον οποίο ήρθαμε σήμερα να προσκυνήσουμε. Μας το είπε ο ίδιος «αν με ακολουθήσετε, δε θα περπατήσετε στο σκοτάδι».

Τόνισε, εξάλλου, πως «ήρθε ο καιρός να αφυπνιστούμε, εμείς στον εκκλησιαστικό χώρο, οι άρχοντες, αλλά και όλος ο λαός». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε δύναμη, αγώνα και υπομονή.

θεφανείων

θεοφανείων

θεοφανείων

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
αεροφωτογραφίες: Αντώνης Νικολόπουλος

TOP NEWS