Αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος: Η Ορθοδοξία είναι θησαυρός

  • Dogma
ορθοδοξία

Σε κλίμα κατάνυξης και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου ο Β ́ Κατανυκτικός Εσπερινός.  Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, με θέμα: «Η αξία τής Ορθοδοξίας στο σήμερα».

Ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων πως, μπορεί η Ορθοδοξία να έχει περάσει όλους αυτούς τους αιώνες τεράστιες δοκιμασίες, όμως ο λόγος του Ευαγγελίου στο τέλος θριαμβεύει, καθώς η πίστη μας στον Θεό παραμένει ακέραιη και ζωντανή στις καρδιές μας. «Όσες δυσκολίες και διωγμούς κι αν πέρασε η Ορθοδοξία στο διάβα των αιώνων, η πίστη και η αλήθεια τού Ευαγγελίου παραμένει άσβεστη. Κι αυτό γιατί το σώμα τής Εκκλησίας μας έχει ως κεφαλή του τον ίδιο τον Χριστό! Και είναι αλήθεια πως μόνο η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η δική μας ορθόδοξη πίστη, είναι αυτή που κρατά καθαρή και ακέραιη τη διδασκαλία του Χριστού και συνεπώς είναι η μοναδική Εκκλησία. Όλες οι άλλες χριστιανικές ομολογίες δεν αποτελούν Εκκλησίες, διότι έχουν νοθεύσει τη διδασκαλία του Χριστού και κακώς κάποιοι τις αποκαλούν Εκκλησίες», είπε ο π. Αρτέμιος, προσθέτοντας ότι σήμερα η Εκκλησία δέχεται μεγαλύτερο πόλεμο από ποτέ, διότι ο σημερινός διωγμός είναι υπόγειος και σκοτεινός και εργάζεται πονηρά μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.

«Πόσοι άνθρωποι σήμερα εφαρμόζουν τα λόγια του Ευαγγελίου; Πόσοι κάνουν πνευματική ζωή; Πόσοι νηστεύουν, εξομολογούνται, εκκλησιάζονται, κοινωνούν τα Άχραντα Μυστήρια; Ξέρετε τι λένε οι περισσότεροι και μάλιστα πολλοί από εμάς που είμαστε εδώ το ασπαζόμαστε; Ότι εγώ πιστεύω στον Θεό, αλλά με τον δικό μου τρόπο. Τον βιώνω μόνος μου χωρίς την Εκκλησία, χωρίς τους παπάδες! Αυτό, αδελφοί μου, είναι αίρεση! Αυτά λέει το Ευαγγέλιο; Αυτά εφάρμοσαν οι Άγιοι; Αυτά μας δίδαξαν οι Απόστολοι, οι προφήτες; Και φυσικά όχι! Αυτά είναι δικές μας θεωρίες και επιτεύγματα!», σημείωσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

unnamed (2) unnamed (3) unnamed (1)

Και συνέχισε: «Η ορθόδοξη πίστη γνωρίζει μόνο την αγάπη και τη θυσία για τον συνάνθρωπο. Δεν ξεχωρίζει φυλές, κοινωνικές τάξεις, άνδρες, γυναίκες. Σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο λόγος τού Ευαγγελίου είναι λόγος αγάπης, διότι ΄΄ο Θεός αγάπη εστί΄΄! Αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά οι χριστιανοί μέχρι και σήμερα, που σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης στηρίζει ο ένας τον άλλον, φροντίζει ο ένας τον άλλον. Ο ορθόδοξος χριστιανός γνωρίζει μόνο την αγάπη, την προσφορά, τη διακονία, την ταπείνωση, όπως μας την δίδαξε πρώτος ο Χριστός μας».

Και κατέληξε ως εξής: «Η Ορθοδοξία είναι ένας θησαυρός. Είναι μία πηγή, που πάντοτε μας δροσίζει και μας παρηγορεί. Αν ερχόταν κάποιος και μας έλεγε ότι κάπου υπάρχει κρυμμένος ένας μεγάλος θησαυρός, τότε θα τρέχαμε αμέσως και με τα χέρια μας να τον ξεθάψουμε, χωρίς να νοιαστούμε πόνου ή κόπου. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον ίδιο τον Θεό, να ζήσουμε αιώνια μέσα στη Βασιλεία Του και να χαιρόμαστε μαζί Του. Και δυστυχώς, ακόμα το σκεφτόμαστε… Ας μην δειλιάσουμε λοιπόν, ας μην μας τραβήξουν τα φώτα του κόσμου και οι επίγειες δόξες και τιμές. Ας μην λογαριάσουμε στερήσεις και θυσίες, γιατί ο Θεός είναι πάνω από όλα και μας καλεί κοντά Του. Πραγματικά εύχομαι η σημερινή ημέρα, αυτή της Ορθοδοξίας, να γίνει για όλους μας η ημέρα επιστροφής προς τον Θεό, ημέρα αλλαγής πλεύσης, ημέρα σωτηρίας…».

TOP NEWS