Η Αριδαία εόρτασε τους πολιούχους αγίους της και τα ελευθέρια

  • Dogma
Αριδαία

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου, πολιούχων αγίων, και η 104η επέτειος της απελευθερώσεως της Αριδαίας από τον Τουρκικό ζυγό με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.

Στον εορτασμό μετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βράντσας κ. Κυπριανός (του Πατριαρχείου Ρουμανίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

2wdsc_0634 4wdsc_0647 5wdsc_0694 6wdsc_0697 7wdsc_0701 8wdsc_0733 9wdsc_0738 10wdsc_0773 11wdsc_0810 12wdsc_0837 13wdsc_0823 14wdsc_0001 15wdsc_0002 16wdsc_0009 18wdsc_0023 19wdsc_0028 20wdsc_0031 21wdsc_0032 22wdsc_0044 23wdsc_0046
Την Πέμπτη 3/11 το απόγευμα (17.00) πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, την οποία μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό. Στο κήρυγμά του προέβαλε τους Αγίους Μάρτυρες της Εκκλησίας και τους Μακεδονομάχους Έλληνες αγωνιστές ως πρότυπα και υποδείγματα για τους συγχρόνους πιστούς έναντι των μεγάλων προκλήσεων και πιέσεων που δέχονται στις ημέρες μας. Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεγάλη λιτανεία της ιεράς εικόνος των εορταζομένων αγίων και των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωαννικίου και του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλεως με την συμμετοχή του ιερού κλήρου, των εκπροσώπων των αρχών και του πιστού λαού. Την Παρασκευή 4/11 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μπουζαίου και Βράντσας κ. Κυπριανού, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο. Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία η τιμή των αγίων από όλους τους χριστιανούς ανεξαρτήτως εθνικότητος, γλώσσας ή καταγωγής επειδή αυτοί μας ενώνουν ενώπιον του ενός Τριαδικού Θεού διαχρονικά. Επιπλέον όποιος τιμά τους αγίους, απολαμβάνει και την βοήθειά τους. Μεσιτεύουν για χάρη μας στον Θεό και μας βοηθούν σε δύσκολους καιρούς. Τόνισε ακόμη ότι οι ορθόδοξοι λαοί των βαλκανίων είναι αδελφοί λαοί ανέκαθεν και λόγω των κοινών δεινών που υπέστησαν αλλά και λόγω της κοινής ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Ιδιαίτερα στις σύγχρονες συγκυρίες, προσέθεσε, είναι απαραίτητη η μεταξύ μας ενότητα και αλληλοβοήθεια. Σήμερα αντιμετωπίζουμε κινδύνους, όχι μόνον όσον αφορά την εθνική αλλά και την πνευματική μας ταυτότητα. Πρέπει να προσευχόμαστε για να μην χάσουμε τις αξίες μας. Να μην ξεχάσουμε την ιστορία και τους αγώνες των προγόνων μας και να τους τιμήσουμε όχι μόνον με τον λόγο αλλά και με τις πράξεις. Να διατηρήσουμε την εθνική μας κληρονομιά και τον θησαυρό της Ορθόδοξης πίστης μας. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυσκολίες. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε επίσης την χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα στον Ελληνικό λαό και τον θαυμασμό του, ιδιαίτερα για την παράδοση να τιμώνται οι πρόγονοι και οι ήρωες του έθνους μέσα στους Ιερούς Ναούς από μικρούς και μεγάλους σε αντίθεση με την Ρουμανία, όπου δυστυχώς διεκόπη από την εποχή του αθεϊστικού πολιτικού καθεστώτος. «Αυτή η παράδοση», κατέληξε απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, «σημαίνει ότι κρατάτε αναμμένη την φλόγα της Πατρίδος και της Πίστεως».

????????

????????

35wdsc_0120 34wdsc_0119 33wdsc_0109 32wdsc_0107 31wdsc_0102 30wdsc_0099 29wdsc_0093 28wdsc_0090

Μετά την θεία λειτουργία τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Κωνσταντίνος Σαμαρτζής, εκπαιδευτικός. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Τέλος οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς με την συνοδεία τους παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση. Στις ιερές ακολουθίες, εκτός από τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, μετείχαν κληρικοί συνοδοί των προσκεκλημένων αρχιερέων και κληρικοί από άλλες Μητροπόλεις. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος, οι Βουλευτές Πέλλας κ.κ. Ι. Σηφάκης (ως εκπρόσωπος της Βουλής) και Γ. Καρασμάνης, η αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Α. Αηδονά, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δ. Γλύμης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Πέλλας κ. Ι. Βακουφτσής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η μεγάλη προσέλευση του πιστού λαού σε όλες τις εορταστικές ιερές ακολουθίες της παραμονής και της ημέρας της εορτής. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις ιερές ακολουθίες έψαλλε, εκτός των ιεροψαλτών του Ι. Ναού, εξαίρετος βυζαντινός χορός ρουμάνων υποψηφίων κληρικών, φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Βουκουρεστίου, οι οποίοι συνόδευαν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Μπουζαίου στην επίσκεψή του στην Ι. Μητρόπολη.

27wdsc_0084 25wdsc_0072 24wdsc_0050

TOP NEWS