Άρτης Ιγνάτιος: Η Ιερωσύνη αποτελεί ύψιστο Υπούργημα

  • Dogma
άρτης ιγνάτιος

«Η Ιερωσύνη αποτελεί ύψιστο και μοναδικό Υπούργημα, το οποίο παρέχεται στον άνθρωπο, ως δωρεά και χάρισμα, κατά άκρα οικονομία και συγκατάβαση του Παναγάθου Θεού, για τον αγιασμό και την σωτηρία των ανθρώπων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος στην εγκύκλιό του για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

«Αποτρέπουμε και απογοητεύουμε τα παιδιά από το να γίνουν Κληρικοί και επίμονα τους ζητάμε να ακολουθήσουν άλλα επαγγέλματα και επιστήμες», τόνισε, επίσης, ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος.

Διαβάστε την εγκύκλιο για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στην οποία  ο Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιοςκρούει τον κώδωνα για το θέμα αυτό.

Ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος Δ΄ προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο θέμα των Ιερατικών κλήσεων. Έτσι μας δίνετε σήμερα η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το μέγα λειτούργημα και αξίωμα της Ιερωσύνης.

Πράγματι η Ιερωσύνη αποτελεί ύψιστο και μοναδικό Υπούργημα, το οποίο παρέχεται στον άνθρωπο, ως δωρεά και χάρισμα, κατά άκρα οικονομία και συγκατάβαση του Παναγάθου Θεού, για τον αγιασμό και την σωτηρία των ανθρώπων. Πρώτο έδωσε ο Χριστός το Χάρισμα της Ιερωσύνης στους Μαθητές και Αποστόλους και αυτό μεταδίδεται διαδοχικά μέχρι και σήμερα, διά της Χειροτονίας.

Οι Ιερείς και οι Επίσκοποι κατέχουν μια ξεχωριστή θέση μέσα στην Εκκλησία. Δεν είναι απλώς διοικητικοί προιστάμενοι στην Ενορία τους η στην Μητρόπολή τους, αλλά φέρουν το χάρισμα της Ιερωσύνης. Τελούν τα Άγια Μυστήρια και προσφέρουν την αγιαστική χάρη προς αγιασμό των πιστών. Με το άγιο Βάπτισμα εντάσσουν τους ανθρώπους στο σώμα της Εκκλησίας.

Συγχωρούν τις αμαρτίες των μετανοούντων και εξομολογουμένων. Τελούν την Θεία Λειτουργία και προσφέρουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον». Εύχονται και προσεύχονται για όλους τους πιστούς, τους οποίους και στηρίζουν και βοηθούν και ενισχύουν στο δύσκολο αγώνα της πνευματικής τους ζωής. Ευαγγελίζονται τον λόγο του Θεού. Διδάσκουν και διαφωτίζουν τον κόσμο με την ζωοποιό αλήθεια του Χριστού. Ευλογούν και καταρτίζουν την οικογένεια. Καθοδηγούν τα παιδιά και τους νέους. Συμπαραστέκονται με κατανόηση και συμπόνοια στους φτωχούς και αδυνάτους, στους ασθενείς και πονεμένους, σε όλους όσοι δοκιμάζονται και υποφέρουν στη ζωή τους από υλικές ανάγκες η ηθικές παρεκτροπές. Είναι γενικώς οι στοργικοί πατέρες και οι καλοί ποιμένες, οι οποίοι καλούνται, με τη χάρη την ευλογία και την αγάπη του Χριστού, να διακονήσουν τον άνθρωπο και να τον οδηγήσουν στη σωτηρία, στον αγιασμό, στη λύτρωση και στη θέωση.

Πρέπει, γι᾽αυτό οι Ιερείς να έχουν φόβο Θεού, ταπείνωση και αγάπη, πίστη και ευλάβεια, γνώση της Αγίας Γραφής, αλλά και ευρύτερες γνώσεις, καθαρότητα και αγιότητα ζωής.

Αγαπητοί μου. Όλοι μας θέλουμε, οι Ιερείς μας να είναι καλοί και ευάρεστοι, καλά παραδείγματα και πρότυπα. Το ερώτημα όμως είναι αν όλοι μας ενδιαφερόμαστε και προσπαθούμε να βοηθούμε, ώστε οι Κληρικοί μας να είναι καλοί. Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη. Ούτε οι γονείς, ούτε οι Εκπαιδευτικοί, ούτε εμείς οι Κληρικοί προσπαθούμε όσο πρέπει για να οδηγήσουμε μερικά καλά παιδιά, που διαθέτουν τον ζήλο, την καλή διάθεση και την αγάπη προς την Εκκλησία, δεν προσπαθούμε λέγω να τα οδηγήσουμε στην Ιερωσύνη. Απεναντίας τα αποτρέπουμε και τα απογοητεύουμε και επίμονα τους ζητάμε να ακολουθήσουν άλλα επαγγέλματα και επιστήμες και να μη γίνουν Κληρικοί. Διαμαρτυρόμαστε όμως, γιατί δεν έχουμε καλούς Κληρικούς και όλοι μας φορτώνουμε τις ευθύνες στους άλλους.

Ας δούμε αδελφοί μου το θέμα της Ιερωσύνης με την ανάλογη προσοχή και σοβαρότητα. Είναι μεγάλη ευλογία αν ένα παιδί μας αφιερωθεί στο Θεό και γίνει ένας ευλαβής και καλός Κληρικός. Τιμή, χαρά και δόξα, ευλογία στην οικογένεια. Καμάρι, χαρά και ευλογία για όλους μας. Και τέλος, αγαπητοί μου, σας παρακαλούμε να είσθε πάντοτε κοντά μας, να μας στηρίζετε και να μας ενισχύετε, με την καλή σας συμβουλή την ειλικρινή σας κριτική και προπαντός με την αγάπη σας και τις προσευχές σας. Το έχουμε ανάγκη, γιατί το έργο μας είναι δύσκολο και η ευθύνη μας μεγάλη απέναντί σας και απέναντι στον Πανάγαθο Θεό, που μας αξίωσε να έχουμε αυτή την ύψιστη διακονία μέσα στην Αγία Του Εκκλησία.

Με πατρικές ευχές,
Ο Μητροπολίτης

Ο Άρτης Ιγνάτιος Δ΄

TOP NEWS