Χειροτονία Διακόνου και εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου από τον Αρχιεπίσκοπο

  • Dogma
Χειροτονία

«Η Εκκλησία δεν ζητά εξουσία. Όπου υπάρχει ανάγκη συμπληρώνει και βοηθά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τα εγκαίνια του νέου Πνευματικού Κέντρου του ιερού ναού Αγίου Ανδρέα Κάτω Πατησίων.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα και την χειροτονία του Δημητρίου Φωκιανού σε Διάκονο. Ο π. Δημήτριος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων πως καλείται να εισέλθει στις τάξεις των διακόνων της εκκλησίας του Χριστού μας, να γίνει διάκονος, μαθητής του γνήσιος, αληθής απόστολος και δούλος πιστός στον αμπελώνα Του. «Ζητώ με πόθο να πάρω την Θεία Χάρη. Θέλω άμεσα, υπαρξιακά, να ζήσω το θαύμα που θα επιτελεστεί. Να ανέβω ελεύθερα και συνειδητά τα σκαλοπάτια του Ιερού Θυσιαστηρίου, να αισθανθώ το θαύμα της Ιερωσύνης» ανέφερε ο π Δημήτριος συμπληρώνοντας πως «η Ιερωσύνη πρέπει να είναι «Μαρτυρία» και «Μαρτύριο». Λόγος αληθείας που θα αναγγέλλει τη Σάρκωση και τη Σταύρωση και πόθος αγάπης που θα φτάνει στην θυσία. Επιθυμώ Μακαριώτατε, κάθε μου λόγος, κάθε στιγμή της ζωής μου, κάθε σκίρτημα της καρδιάς μου, κάθε οραματισμός και κάθε νοσταλγία, να αποτελέσουν μια λεπτομέρεια στο έργο του Θεού και στα Μυστήρια του Θεού. Θα προσπαθήσω, με την δική σας έμπνευση και την δική σας πατρική καθοδήγηση, να μελετώ την πραγματικότητα του κόσμου, να γνωρίσω την δομή του, να διακρίνω τους στόχους του και να μπώ στους βαθύτερους καημούς και στα προβλήματά του. Μα ταυτόχρονα, να μένω «ξένος», να γίνομαι συνεχώς με την όλη παρουσία και στάση μου, ο διάκονος του μηνύματος της Λύτρωσης, ο υπηρέτης της ευαγγελικής αλήθειας και ο οραματιστής και οδηγός της αιωνιότητας».

unnamed-1 unnamed-2 unnamed-3 unnamed-4 unnamed-5 unnamed-6 unnamed-7 unnamed-8 unnamed-9 unnamed-10 unnamed-11 unnamed-12 unnamed-13 unnamed-14 unnamed-15 unnamed-16 unnamed

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι αισθάνονται χαρούμενοι όταν βλεπουν τα όνειρά τους να παίρνουν σάρκα και οστά. Είναι, όμως, πιο συγκινητικό όταν αυτό συμβαίνει μέσα σε αυτόν τον χώρο. Όταν ένας άνθρωπος κατάλαβε το σκίρτημα της πρόσκλησης του Ιησού Χριστού, για να διακονήσει την Εκκλησία». Επεσήμανε, ωστόσο, πως «δεν έχει σημασία αν πέφτουμε, αν έχουμε ελαττώματα και αν στον αγώνα μας δεν είμαστε πάντοτε όρθιοι, σημασία έχει να είμαστε σε αυτόν τον αγώνα, δηλαδή να προσφέρει ο ιερεύς τον Χριστό και ο Χριστός να αγιάζει τους ανθρώπους. Και όλο αυτό γίνεται μέσα σε αυτόν τον χώρο, την Εκκλησία». Σημείωσε, εξάλλου, ότι «οι κληρικοί δεν είναι εκπρόσωποι του Θεού στην γη, αλλά είναι εκπρόσωποι των ανθρώπων στον Θεό» και απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα συμπλήρωσε: «Είσαι εκείνος που καλείσαι να παραδώσεις στα χέρια του Ιησού Χριστού τα αιτήματα του λαού, την αγωνία, τον πόνο του». Ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλευσε το νέο Διάκονο να μην ενθουσιάζεται από τα χειροκροτήματα και να μην λυγίζει από τις δυσκολίες. «Όσοι σήμερα σε χειροκροτούν, αύριο μπορεί να σε λιθοβολήσουν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τον π. Δημήτριο «να ξεκινά και να καταλήγει στο θυσιαστήριο» και να ακολουθεί τις εντολές του Κυρίου, να αγαπά τον Θεό με όλη του την δύναμη και τον συνάνθρωπο σαν τον εαυτό του.

ÔÅËÅÔÇ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÔÏÕ ÓÐÉÔÉÏÕ ÃÁËÇÍÇÓ ÔÇÓ ÅÍÏÑÉÁÓ ÁÃÉÏÕ ÁÍÄÑÅÏÕ (Ê.Ðáôçóéùí)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÔÅËÅÔÇ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÔÏÕ ÓÐÉÔÉÏÕ ÃÁËÇÍÇÓ ÔÇÓ ÅÍÏÑÉÁÓ ÁÃÉÏÕ ÁÍÄÑÅÏÕ (Ê.Ðáôçóéùí)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÔÅËÅÔÇ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÔÏÕ ÓÐÉÔÉÏÕ ÃÁËÇÍÇÓ ÔÇÓ ÅÍÏÑÉÁÓ ÁÃÉÏÕ ÁÍÄÑÅÏÕ (Ê.Ðáôçóéùí)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÔÅËÅÔÇ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÔÏÕ ÓÐÉÔÉÏÕ ÃÁËÇÍÇÓ ÔÇÓ ÅÍÏÑÉÁÓ ÁÃÉÏÕ ÁÍÄÑÅÏÕ (Ê.Ðáôçóéùí)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÔÅËÅÔÇ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÔÏÕ ÓÐÉÔÉÏÕ ÃÁËÇÍÇÓ ÔÇÓ ÅÍÏÑÉÁÓ ÁÃÉÏÕ ÁÍÄÑÅÏÕ (Ê.Ðáôçóéùí)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÔÅËÅÔÇ ÅÃÊÁÉÍÉÙÍ ÔÏÕ ÔÏÕ ÓÐÉÔÉÏÕ ÃÁËÇÍÇÓ ÔÇÓ ÅÍÏÑÉÁÓ ÁÃÉÏÕ ÁÍÄÑÅÏÕ (Ê.Ðáôçóéùí)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων του νέου Πνευματικού Κέντρου της ενορίας. Ο προϊστάμενος του ναού π. Αθανάσιος ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το έργο της ενορίας και βοήθησαν στην δημιουργία του νέου Πνευματικού Κέντρου. Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον π. Αθανάσιο, τους ενορίτες, αλλά και όσους βοηθούν το έργο της ενορίας και ανέφερε πως «ο Κύριος έλεγε ότι δεν ήρθε να καταλύσει τους νόμους, το κράτος, αλλά να το συμπληρώσει. Και η Εκκλησία αυτό κάνει. Όπου υπάρχει ανάγκη, συμπληρώνει και βοηθάει. Δεν θέλει να έχει εξουσία, όπως λένε τελευταία. Άλλωστε ο Χριστός ήρθε για να υπηρετήσει τους ανθρώπους και όχι για να τον υπηρετήσουν. Αυτό είναι και το έργο το δικό μας». Αμέσως μετά τα εγκαίνια παιδιά από την Ουκρανία έψαλλαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια στον Αρχιεπίσκοπο.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες εγκαινίων: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφίες Χειροτονίας: Γιώργος Φερδής

TOP NEWS