Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
χειροτονία

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και πνευματικής χαράς τελέστηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας, η χειροτονία σε πρεσβύτερο του Διακόνου Στυλιανού Γωνιωτάκη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων και την παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο του ναού π. Στυλιανό Γωνιωτάκη.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο υπούργημα της Ιερωσύνης ως δώρο του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνέυματος που ασκείται εντός της Εκκλησίας και για την Εκκλησία. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «όντως είναι απερίγραπτα μεγάλη η τιμή που γίνεται στον άνθρωπο, τον οποίο αξιώνει ο Θεός να καταστεί Ιερεύς Του. Η ιερωσύνη είναι χάρισμα και δωρεά της Θείας Χάριτος. Κατά ένα θεοπρεπή τρόπο ο λειτουργός ιερεύς «την εαυτού δανείζει γλώτταν και την εαυτού παρέχει χείρα», δανείζει την καρδιά του, τον νου του και γενικά ολόκληρη την ύπαρξή του για να γίνει δίαυλος παροχής της σωστικής χάριτος του Θεού, που μεταδίδεται στους ανθρώπους με την τέλεση των ιερών μυστηρίων και των άλλων αγιαστικών τελετών.

IMG_7197 DSC03784 DSC03776 DSC03749 DSC03745 IMG_7202

Η Αγία Γραφή, για να εκθειάσει το θεοπρεπές αυτό έργο του ιερέως, τον αποκαλεί άγγελο και Θεό. Αλλά και ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης συγκρίνοντας τη λειτουργική διακονία του ιερέα προς το αντίστοιχο έργο των επουρανίων δυνάμεων συμπεραίνει ότι τελικά «κατά το ενεργείν τα μυστήρια υπέρ αγγέλους την αξίαν ειλήφαμεν”. Ο ιερέας είναι ένας Προφήτης μέσα στον κόσμο, που διαγγέλει συνεχώς το μυστήριο της σωτηρίας. Ως κύριο καθήκον του, όπως αναφέρει η δεύτερη ευχή της ακολουθίας της χειροτονίας εις πρεσβύτερον, ορίζεται το «κηρύσσειν το ευαγγέλιον της βασιλείας» του Θεού και «προσφέρειν δώρα και θυσίας πνευματικάς». Επιτελεί τα ιερά Μυστήρια και κυρίως το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, με το οποίο καθιστά τους μεταλαμβάνοντας σύσσωμους και σύναιμους με τον Σωτήρα Χριστό και μεταμορφώνει διαρκώς τη ζωή του και τη ζωή του λαού του Θεού σε πρόγευση της Ουράνιας Βασιλείας.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Πρεσβύτερο ο Σεβασμιώτατος τόνισε τα εξής: «Με τη χάρη του Θεού επέστη η στιγμή της εις πρεσβύτερον χειροτονίας σου. Πριν από δύο μήνες, στον Ιερό τούτο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής, αξιώθηκες να λάβεις τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Kαί σήμερα ο Κύριος δια του Επισκόπου σου, ενώπιον του ιερού Κλήρου και του λαού του Θεού που συμπροσεύχεται μαζί μας, σε καλεί να ανέλθεις στον βαθμό του Πρεσβυτέρου. Να αξιωθείς «της μεγάλης ταύτης ιερατικής τιμής», όπως αναφέρει η πρώτη ευχή της χειροτονίας Πρεσβυτέρου. Σε λίγο θα προσεγγίσεις την Αγία Τράπεζα. Θα κάμψεις τα γόνατά σου. Θα ακουμπήσεις με τα δυό σου χέρια την Αγία Τράπεζα και θα επιθέσεις επάνω τους το κεφάλι σου. Το Ιερό Θυσιαστήριο, που είναι ο τάφος του Χριστού, απ’ όπου εκπηγάζει η ζωή και μάλιστα η αιώνια ζωή, θα είναι το στήριγμα για ολόκληρη την από δω και πέρα ζωή σου. Από εκεί θα παίρνεις δύναμη και χάρη για να φέρεις στην πλάτη σου τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και τούτον Εσταυρωμένον. […]

Η ευθύνη σου ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ενώπιον της Εκκλησίας, είναι να ασκήσεις το ιερατικό χάρισμα με φόβο Θεού, με ζήλο και με αυταπάρνηση. Γι’ αυτό να βιώνεις και να αναζωπυρώνεις διαρκώς την Ιερωσύνη σου. Να εναποθέτεις στον Κύριό μας τις όποιες αδυναμίες σου, ελπίζοντας πάντοτε στο άπειρο έλεος του Ζώντος Θεού. Να είσαι βέβαιος ότι, κατά τον ιερατικό δόλιχό σου θα έχεις πάντοτε συμπαρισταμένους την Υπεραγία Θεοτόκο και πάντες τους Αγίους, ιδιαιτέρως δε την Αγία Μεγαλομάρτυρα και Ισαποστόλο Φωτεινή την Σαμαρείτιδα, στον ιερό ναό της οποίας έλαβες τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης και διακόνησες μέχρι σήμερα, αλλά και των σήμερα τιμωμένων Αγίων Μαρίας της Μαγδαληνής και Ματρώνας της Χιοπολίτιδος».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Μιχαήλ Κανιαδάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Ευμενίου Φορτέτσας Ηρακλείου, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Πέτρος Ψυλλάκης, Αναπλ. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, και αρκετοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Μετά την Απόλυση το αντίδωρο διένειμε ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος, ο οποίος δέχθηκε και τις ευχές των πιστών, στους οποίους μοίρασε ως ενθύμιο της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Ακολούθησε καφές και μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι του ναού, όπου προσφέρθηκαν κεράσματα για όλο το εκκλησίασμα.

TOP NEWS